Κοινωνία

Μπλε υπερπανσέληνος: Ολες οι εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Μπλε υπερπανσέληνος: Ολες οι εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγάλος αποχαιρετισμός του Αυγούστου γίνεται με τη δεύτερη πανσέληνο, τη λεγόμενη υπερπανσέληνο του μπλε φεγγαριού.

Εβδομήντα αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία υπό το φως του ολόγιομου φεγγαριού θα υποδεχτούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 20:00 έως τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για το θεσμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, που διοργανώνεται για 23η χρονιά, υπό το συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού.

Στους είκοσι τέσσερις από αυτούς παρέχεται η σπάνια ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν εκδηλώσεις, κυρίως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού, 46 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία θα παραμείνουν ανοιχτοί με ελεύθερη είσοδο από τις 20:00 μέχρι τις 24:00, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα».

Την Πέμπτη 31 Αυγούστου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα υποδεχθεί τη δεύτερη πανσέληνο στη βραδιά του μήνα με ελεύθερη είσοδο και διευρυμένο ωράριο (20:00-23:45). Παράλληλα, στις αίθουσες του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από σημαντικούς διεθνώς επιστήμονες του μουσείου από τις 20:30 έως τις 21:30 το βράδυ.

Συγκεκριμένα, η γενική διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δρ Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτη, θα διηγηθεί τις «Ιστορίες Αυγούστου. Από τη Ρώμη στην Αθήνα». Ο προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογών Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων, δρ Κωνσταντίνος Νικολέντζος, θα μας μιλήσει για τα «4.524 χρόνια πριν», ενώ η επιμελήτρια του Τμήματος Συλλογών Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων, δρ Κάτια Μαντέλη, θα μας ξεναγήσει στην «άλλη όψη του φεγγαριού: Εχθροί, ξένοι και φίλοι στην κοινωνία της νεολιθικής Θεσσαλίας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η αφήγηση της επιμελήτριας του Τμήματος Συλλογών Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων, Αργυρούς Γρηγοράκη, για «Τα μυστικά της ταρίχευσης στην Αρχαία Αίγυπτο», καθώς και η ξενάγηση από την επιμελήτρια του Τμήματος Συλλογής Εργων Γλυπτικής, δρ Χρυσάνθη Τσούλη, «Graffiti, ιστορικά και σύγχρονα σε γλυπτά του ΕΑΜ». Από τις 21:30 ως τις 22:45 στο Αίθριο του Μουσείου, τέσσερις νέοι σολίστ θα προσφέρουν στους επισκέπτες μια μουσική διαδρομή με έργα κλασικών και σύγχρονων συνθετών από τον Johann Sebastian Bach και τον Jules Massenet έως τον Astor Piazzolla. Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου θα είναι επισκέψιμοι έως τις 23:45.

Στην Αθήνα επίσης, στο Επιγραφικό Μουσείο, θα υλοποιηθεί μουσική εκδήλωση με προβολή ταινίας (20:00-23:00). Σημειώνουμε ωστόσο πως οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου δεν θα είναι επισκέψιμοι. Στο Νομισματικό Μουσείο μελωδίες με τίτλο «Εχει ένα φεγγάρι απόψε» (21:00) θα πλημμυρίσουν τον Κήπο του Ιλίου Μελάθρου. Το πρόγραμμα για την μπλε σελήνη ξεκινάει απόψε Τετάρτη 30 Αυγούστου με μια εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, όπου πραγματοποιείται συναυλία με τραγούδια της Μεσογείου, με τις Κορίνα Βουγιούκα και Ρόζα Πουλημένου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός από 19:00 έως 24:00.

Από τις εκδηλώσεις της 31ης Αυγούστου ξεχωρίζει η αστροφυσική παρατήρηση της πανσελήνου από την Ακρόπολη Πλατανιάς (20:30-24:00), όπου το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να δει μέσα από το τηλεσκόπιο το σπάνιο φαινόμενο το οποίο το συναντούμε τις χρονιές που η πανσέληνος «επισκέπτεται» τον συγκεκριμένο μήνα δύο φορές. Οσοι επιλέξουν το Αρχοντικό Τσιατσιαπά στην Καστοριά θα απολαύσουν τον Βασίλη Καζούλη να ερμηνεύει τραγούδια που μας συντροφεύουν εδώ και χρόνια.

Πρόκειται για μια συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς με τον Δήμο Καστοριάς στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Τσιατσιπά (21:00). Στην Ηπειρο, μεταξύ άλλων, στον Αρχαιολογικό Χώρο Πασσαρώνος, θα γίνει συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρτας θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης # Τσέρνομπιλ» από τη θεατρική ομάδα Ονειρόδραμα. Επίσης, στο Αίθριο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας θα υλοποιηθεί μουσική παράσταση υπό τον τίτλο «Τραγουδώντας την ποίηση από τον Σολωμό στον Γκάτσο» με το συγκρότημα Τα Χρώματα της Ηλιδας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X