Κοινωνία

Ο Λεξ καθήλωσε τη Θεσσαλονίκη και εξύψωσε τους νέους (φωτό, βίντεο)

Ο Λεξ καθήλωσε τη Θεσσαλονίκη και εξύψωσε τους νέους (φωτό, βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα ευαγγέλια της ραπ μουσικής ήχησαν δυνατά σε όλη τη Θεσσαλονίκη, σε μια συναυλία που όμοιά της δεν έχει ξαναυπάρξει στα χρονικά – ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα.

Η απάντηση των 30.000 και πλέον θεατών στις πρώτες πύρινες ρίμες του ΛΕΞ ήταν τόσο δυνατή που μετέτρεψε το γήπεδο σε μια φλεγόμενη αρένα

Ο ουρανός βάφτηκε κόκκινος και μέσα σε ένα κατάμεστο με νέες και νέους από όλη την Ελλάδα Καυτανζόγλειο Στάδιο ξεπρόβαλε στη σκηνή ένας από τους πιο αντισυμβατικούς ράπερ της γενιάς μας: ο αγαπημένος ΛΕΞ πήρε τις αποσκευές του και ήρθε με το… ΜΕΤΡΟ -το νέο του άλμπουμ- και έκανε το στάδιο να σείεται στο άκουσμά του, από 30.000 και πλέον θεατές. Η απάντηση του κοινού στις πύρινες ρίμες του ΛΕΞ ήταν τόσο ηχηρή που μετέτρεψε το γήπεδο σε μια φλεγόμενη αρένα.

Ο ΛΕΞ, βγαίνοντας στη σκηνή, επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί περίμεναν και ό,τι είχε να φανεί αυτή τη βραδιά, απλώς ακούστηκε. Και ακούστηκε μέσα από τους αλαλαγμούς και την αντίδραση του πλήθους. Και ακούστηκε βαθιά μέσα στο στάδιο που φιλοξένησε χιλιάδες… ζηλωτές τού ράπερ από το Φάληρο.

 

lex, λεξ θεσσαλονικη, συναυλια

 

 

Έχοντας γράψει στα κινητά τους μηνύματα αλλά και την πόλη από την οποία προέρχονται, το στάδιο γέμισε με αγόρια και κορίτσια που περιμένουν με όλη τους την ψυχή να ακούσουν μία μουσική για «τσόγλανους», να ακούσουν πως τίποτα δεν θα είναι σαν και αυτούς. Νέα Ρόδα, Κρήτη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη είναι μόνο λίγα από τα μέρη της χώρας που φάνηκαν στις γιγαντοοθόνες.

Πυρσοί, κόκκινοι καπνοί, πανό και χειροκροτήματα μαζί με τη μυρωδιά της νέας γενιάς διαμόρφωσε ένα σκηνικό αντάξιο των προσδοκιών των περισσότερων.

Ο αντισυμβατικός ράπερ παρουσιάζει απόψε το άμπλουμ του «ΜΕΤΡΟ» που κυκλοφόρησε πριν από το φετινό καλοκαίρι με εννέα κομμάτια. Ανάμεσά τους είναι και το Parathiro, στο οποίο ο γνωστός καλλιτέχνης κάνει αναφορά στον εκλιπόντα τράπερ, MadClip: «Λένε πως όσοι την έκαναν γρήγορα θα παραμείνουν πάντα νέοι. Rest in Peace MadClip».

Από τη ντριλ εισαγωγή του «Intro (Απ’ τους Υπονόμους)» καταλαβαίνει κανείς ότι ο ήχος του φλερτάρει με το σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αυτό που ακούγεται γύρω μας, υπό το πρίσμα του ΛΕΞ.

Ήταν αρχές Ιουλίου όταν ο ράπερ από τη Θεσσαλονίκη επέλεξε να κατηφορίσει στην πρωτεύουσα και χωρίς ιδιαίτερη διαφήμιση και πληρωμένα post κατάφερε να γεμίσει το γήπεδο του Πανιωνίου παραδίδοντας μαθήματα σε πολλούς συναδέρφους. Σήμερα, όλα δείχνουν πως όσοι μίλησαν για το «φαινόμενο ΛΕΞ», δεν υπερέβαλαν.

Ο ΛΕΞ σε κάθε του τραγούδι μεταφέρει νοερά τον καθένα μας στις ταράτσες των πολυκατοικιών της Θεσσαλονίκης, στους νοσταλγικούς και υγρούς δρόμους και σοκάκια της. Ο ΛΕΞ ραπάρει για την αλήθεια που ο καθένας κάποια στιγμή θα θελήσει να ακούσει αλλά και για την άσχημη πλευρά της Θεσσαλονίκης, την οποία απομυθυποιεί γιατί όπως λέει ο ίδιος στην αρχή του βιβλίου του, «ΛΕΞ, Ένα Αστέρι από τσιμέντο», « η όμορφη πλευρά της ήτανε όμορφη και δεν είχε ανάγκη το μονότονο φλόου μου να την ασχημαίνει».

Δίχως ποτέ να το ζητήσει ο ίδιος, στον ρόλο του προφήτη «ενώ νεκρούς δεν ανασταίνει, δεν είναι ο Χριστός», να είναι η φωνή του Zeitgeist «με μανάδες εικοσάρηδων να εξαπολύουν το μένος τους…», αλλά κυριότερα να έχει κληθεί να καλύψει το κενό των συναδέλφων του που μπορούν να μιλήσουν για το σήμερα.

Ο ΛΕΞ είναι εδώ και έχει καταφέρει να κάνει πολλά άτομα να μη νιώθουν μόνα είτε αυτό γίνεται μπροστά σε καπνογόνα και ένα γεμάτο γήπεδο του Καυτανζογλείου είτε σε κάθε ζευγάρι ακουστικά σε ένα γεμάτο λεωφορείο του ΟΑΣΘ.

Ο ΛΕΞ, κατά κόσμον Αλέξης Λαναράς, δεν είναι μικρός, είναι ήδη 38 ετών (γεννήθηκε 25 Σεπτεμβρίου 1984) και θεωρείται από τους βετεράνους του χιπ χοπ. Ξεκίνησε αρχικά ως γκραφιτάς στους 2G (Good Guys) και το 1999 αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μουσική, δημιουργώντας τα Βόρεια Αστέρια. Με τα Βόρεια Αστέρια κυκλοφόρησαν τέσσερις δίσκους προτού αποφασίσουν να χωρίσουν οι δρόμοι τους και να ακολουθήσει ο καθένας σόλο καριέρα. Ενδιάμεσα, είχε δημιουργήσει τα Ανάποδα Καπέλα μαζί με ένα άλλο μέλος των Βορείων Αστεριών, τον Μικρό Κλέφτη, κυκλοφορώντας το πρώτο τους άλμπουμ το 2007.

Το 2010 ξεκίνησε σόλο καριέρα και έχει κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ, το «Ταπεινοί και Πεινασμένοι». Από τότε άρχισε να ανθίζει

Το flow του ΛΕΞ είναι αναγνωρίσιμο, όπως και τα drills του τραπ στα τραγούδια. Αλλά αυτό που τον καθιστά μοναδικό είναι ένα πράγμα, οι στίχοι του δεν έχουν σχέση με τους στίχους των τράπερ  στην Ελλάδα. Και αυτό βγήκε για άλλη μία φορά προς τα έξω.

O ράπερ περιγράφει με τους στίχους του όλη τη ζοφερή πραγματικότητα της Ελλάδας της «δεκαετίας της κρίσης».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X