Κοινωνία

Οικονομία στο ρεύμα με μία απλή ρύθμιση στον θερμοσίφωνα

Οικονομία στο ρεύμα με μία απλή ρύθμιση στον θερμοσίφωνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οικονομία στο ρεύμα: Με τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα -και στην ενέργεια εν γένει- να έχουν πλέον φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, η ανεύρεση κόλπων ώστε να μειωθεί η ενέργεια που καταναλώνει ένα σπίτι φαντάζει ως ένα καλό αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση.

Πρόσφατα μιλήσαμε για το κουμπί στα πλυντήρια που μπορεί να εξοικονομήσει έως και 30% στην κατανάλωση ρεύματος, καθώς και για το κουμπί που υπάρχει σε κάθε αυτοκίνητο για οικονομία στη βενζίνη.

Σήμερα, θα μιλήσουμε για μία λιγότερο γνωστή ρύθμιση, που σχετίζεται με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα του σπιτιού σας, ο οποίος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ευθύνεται για το 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο μέσο νοικοκυριό.

Σημειώνουμε ότι μέσα σε μία ώρα, ένας μέσος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας υπολογίζεται ότι καίει περίπου 4 κιλοβατώρες σε μία ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ανάβετε τον θερμοσίφωνα για μισή ώρα την ημέρα, με βάση τη σημερινή τιμή της αγοράς, θα μπορούσατε να πληρώνετε καθημερινά έως και 1,5 ευρώ. Για ένα μήνα, το ποσό αυτό φθάνει στα 45 ευρώ για να κάνετε ντουζ ή να πλύνετε τα πιάτα, χωρίς να συνυπολογίσουμε και το επιπρόσθετο κόστος του νερού.

Ευτυχώς, υπάρχει ο τρόπος για να βελτιστοποιήσετε την απόδοση του θερμοσίφωνα, χωρίς να μείνετε με κρύο νερό, τον οποίο μπορείτε αναλυτικά να διαβάσετε παρακάτω.

Η ρύθμιση στο θερμοσίφωνα για οικονομία στο ρεύμα

Είναι σημαντικό η θερμοκρασία του θερμοσίφωνα να ρυθμίζεται σωστά, τόσο για λόγους οικονομίας, όσο και για λόγους ασφαλείας.

Συχνά, οι εργοστασιακές ρυθμίσεις ενός θερμοσίφωνα του επιβάλλουν να ζεσταίνει το νερό, μέχρι αυτό να φτάσει στους 70 βαθμούς Κελσίου, ή και παραπάνω.

Ωστόσο, ιδίως εάν δεν κάνουν συχνά μπάνιο πολλά άτομα διαδοχικά το ένα μετά το άλλο, η θερμοκρασία αυτή είναι πιο υψηλή από ό,τι χρειάζεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι κανείς δεν κάνει μπάνιο σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου είναι αρκετή για να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, χωρίς πίεση χρόνου, ειδικά στην περίπτωση που μένετε μόνοι σας. Αντίστοιχα, μία οικογένεια μπορεί να επιλέξει μία θερμοκρασία γύρω στους 65 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε να υπάρχει ζεστό νερό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Μία τέτοια ρύθμιση σας βοηθά να κάνετε οικονομία, ενώ με αυτό τον τρόπο ακόμα και αν ξεχάσετε το θερμοσίφωνα ανοιχτό για αρκετή ώρα, δεν θα σπαταλήσετε μεγάλες ποσότητες ρεύματος, καθώς η διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού στους 50 βαθμούς Κελσίου απαιτεί λιγότερη ενέργεια από ό,τι εάν η θερμοκρασία θα ήταν υψηλότερη. Αντίστοιχα, εάν έχετε ζεστάνει το νερό στους 70 βαθμούς Κελσίου, το πιθανότερο είναι να μη χρησιμοποιήσετε όλο το ζεστό νερό, με αποτέλεσμα η ενέργεια αυτή να χαθεί λίγες ώρες αφότου κλείσετε τον θερμοσίφωνα.

Πώς θα αλλάξετε τη ρύθμιση στον θερμοσίφωνα

Ο διακόπτης του θερμοστάτη βρίσκεται μέσα στο «καπάκι» του θερμοσίφωνα, κοντά στο λαμπάκι. Πρόκειται για ένα εξάρτημα που μοιάζει με κουτί, το οποίο περιέχει διάφορες βίδες και καλώδια, καθώς και έναν κυκλικό διακόπτη.

Γύρω από τον διακόπτη αυτόν (ροδέλα) είναι γραμμένοι κάποιοι αριθμοί, οι οποίοι αναφέρονται στη θερμοκρασία μέχρι την οποία ο θερμοσίφωνας ζεσταίνει το νερό, συνήθως από 30 έως και 80 βαθμούς Κελσίου.

Αφού κλείσετε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς το θερμοσίφωνα, χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι μπορείτε να στρίψετε τη ροδέλα αυτή δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα και να επιλέξετε τη θερμοκρασία που επιθυμείτε.

 

Δείτε το βίντεο:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X