Κοινωνία

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα κινητοποίηση από την ΠΟΕΔΗΝ. Στάση Εργασίας στην Αττική από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια με πανελλαδική συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη, καθώς και «Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας– ΕΚΑΒ» προς το υπουργείο Υγείας, κήρυξε για την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, Μιχάλη Γιαννάκο, το ΕΣΥ δεν είναι πλέον ελκυστικός χώρος εργασίας και οι περισσότεροι υγειονομικοί αναζητούν εργασία στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα. Όπως πρόσθεσε, το νέο σχέδιο νόμου μεταρρύθμισης της Ψυχικής Υγείας που προωθεί το υπουργείο Υγείας είναι συγκεντρωτικό, αναποτελεσματικό, ιδιωτικοποιεί την απεξάρτηση και ενισχύει τις ΜΚΟ.

Αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία, τόνισε ότι θα λειτουργήσουν εις βάρος των πρωινών χειρουργείων και όποιος έχει χρήματα θα έχει καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες να χειρουργηθεί.

Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, όχι μόνο αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως είπε, και οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία είναι πάνω από δύο χρόνια σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Η ΠΟΕΔΗΝ διαφωνεί ριζικά με συγχωνεύσεις, καταργήσεις νοσοκομείων, ιδιωτικοποιήσεις, τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες στα πρότυπα της Σαντορίνης ή σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Για τη δυσχερή λειτουργία του συστήματος γενεσιουργός, αιτία, όπως λέει, είναι η ελλιπής χρηματοδότηση. «Με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5% του ΑΕΠ δεν φτιάχνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι δύο μονάδες πάνω. Με τέτοιες δαπάνες θα υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο πολίτης θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το 40% των συνολικών δαπανών είναι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Έχουμε από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα στην Ευρώπη. Σε τέτοιο σύστημα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της Δημόσιας δωρεάν περίθαλψης και όχι μέτρα όπως τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή» τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

Αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού, όπως είπε, σε σχέση με πέρυσι δουλεύουν με 3.000 λιγότερο προσωπικό στο ΕΣΥ. Πρόσθεσε ότι οι προσλήψεις του ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο και πέραν των χρονοβόρων διαδικασιών που κρατούν πέντε χρόνια, έχουν ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Δηλαδή, όπως ανέφερε, συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων, ενώ επικουρικό προσωπικό για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες δεν προσλαμβάνεται λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

Προκήρυξη θέσεων
Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειώσουμε ότι προχθές ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής στην πρώτη (από τις δύο) προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για 1.592 θέσεις γιατρών και νοσηλευτών και επικουρικό βοηθητικό προσωπικό. Η πρώτη προκήρυξη αφορά 775 θέσεις των κλάδων ΔΕ και ΥΕ και η δεύτερη 817 θέσεις των κλάδων ΠΕ και ΤΕ.

Οι προκηρύξεις αυτές αφορούν προγραμματισμό προσλήψεων παλαιότερων ετών και έχουν ως μπόνους στη μοριοδότηση την εμπειρία των υποψηφίων που εργάστηκαν στο ΕΣΥ την περίοδο του Covid. Ενώ, χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε και 600 νέες προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ που προκηρύσσονται άμεσα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X