Κοινωνία

Ποιος είναι ο “υπόγειος τραπεζίτης” των καρτέλ κοκαΐνης στη Γλυφάδα που “ξέπλυνε” 250 εκατ. ευρώ

Ποιος είναι ο “υπόγειος τραπεζίτης” των καρτέλ κοκαΐνης στη Γλυφάδα που “ξέπλυνε”  250 εκατ. ευρώ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο “υπόγειος τραπεζίτης” είχε έδρα στη Γλυφάδα. Διακινούσε και ξέπλενε βρώμικο χρήμα για λογαριασμό μεγάλων καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών. Σε χρονικό διάστημα 10 μηνών διακίνησε για λογαριασμό των εμπόρων ναρκωτικών, με τη μέθοδο… underground banking (υπόγεια διακίνηση χρημάτων), 250.000.000 ευρώ.

 

Χρήματα μέσω Anom και… κούριερ

Η διακίνηση των χρημάτων γινόταν μέσω συνομιλιών σε εργαλεία κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, που χρησιμοποιούν τα καρτέλ, τα Encrochat, Sky ECC και ANOM, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσε ο Έλληνας “Χρηματο-Καθαριστής”. Χρησιμοποιούσε δηλαδή μια εναλλακτική μέθοδο μεταφοράς χρημάτων, με διαμεσολάβηση προσώπων, σαν το σύστημα hawala, και ο άλλος τρόπος διακίνησης ήταν με “courier” μετρητών για την είσπραξη και παράδοση των χρημάτων, οι οποίοι καθημερινά τον ενημέρωναν για το “ισοζύγιο” εισπράξεων και πληρωμών.

Πρόκειται για έναν 52χρονο Έλληνα, αλβανικής καταγωγής, ο ρόλος του οποίου προέκυψε κατά τη διάρκεια ερευνών των Ολλανδικών Αρχών με την κωδική ονομασία “KLAVER”, μετά την εξάρθρωση μεγάλων καρτέλ διακίνησης κοκαΐνης. Οι παράνομες δραστηριότητες του 52χρονου τοποθετούνται χρονικά, σύμφωνα με τις Ολλανδικές Αρχές, από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Μάιο του 2021.

Επιχειρηματίας με… real estate

Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ, μετά από πολύμηνη συνεργασία με τις Ολλανδικές Αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν τον 52χρονο, στις 31 Μαΐου, στη Γλυφάδα. Σε βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με τη συλλογή και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στις Κάτω Χώρες προερχομένων από εμπόριο ναρκωτικών. Ο 52χρονος είναι Έλληνας υπήκοος, αλβανικής καταγωγής καθώς φαίνεται ότι έχει γεννηθεί στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την φορολογική έρευνα που έγινε, φαίνεται να διατηρεί μία εταιρεία real estate, και είναι κάτοχος τουλάχιστον 13 διαμερισμάτων, ενώ δεν διαπιστώθηκε να έχει απασχολήσει τις Ελληνικές Αρχές για οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

 

Κατασχέσεις… Dirhams Αραβικών Εμιράτων

Σε έρευνα που έγινε στην κατοικία του στη Γλυφάδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά, δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής, το συνολικό ύψος της αξίας τους να ανέρχεται περίπου στα 16.000 ευρώ.

Επίσης, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και το κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, tablet, ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM. Από την άρση τραπεζικού απορρήτου, διαπιστώθηκε ότι ο 52χρονος διατηρούσε κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι περιείχαν συνολικά περίπου 70.000 ευρώ.

 

 

Το αρμόδιο τμήμα του ΣΔΟΕ, συνεχίζει τη συνεργασία με τις Ολλανδικές Αρχές, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες περί νομιμοποίησης εσόδων στην Ελλάδα προερχομένων από εγκληματικές δραστηριότητες. Σημειώνεται πως οι Ολλανδικές Αρχές έχουν ζητήσει την έκδοση του 52χρονου στη χώρα τους, εκείνος αρνήθηκε μετά τη σύλληψή του και θα ακολουθηθεί η δικαστική διαδικασία εξέτασης του αιτήματος.

Ανακοίνωση EUROPOL

Με ανακοίνωσή της, χθες, η EUROPOL, ανακοίνωνε την σύλληψη του 52χρονου, επισημαίνοντας πως είναι ύποπτος για την ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση για εγκληματίες. Αυτή η σύλληψη υποστηρίχθηκε στο πλαίσιο της Επιχειρησιακής Ομάδας Εργασίας TOKEN που συστάθηκε στην EUROPOL με στόχο τα δίκτυα που διευκολύνουν τις υπόγειες τραπεζικές συναλλαγές παγκοσμίως. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως “η υπόγεια κυκλοφορία εγκληματικού χρήματος είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις οργανωμένου εγκλήματος.

Περιλαμβάνει μεγάλα ποσά μετρητών που μεταφέρονται, διαπραγματεύονται ή μεταφέρονται σε κρυπτονομίσματα μέσα σε ένα δίκτυο υπόγειων τραπεζιτών και ελεγκτών. Αυτά τα χρήματα σχετίζονται συνήθως με το εμπόριο ναρκωτικών και χρησιμοποιούνται για επενδύσεις σε νέες αποστολές ναρκωτικών, πληρωμή προηγούμενων αποστολών ή μεταφορά τους σε άλλες χώρες για δαπάνες”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X