Κοινωνία

Πρ. Παιδιάτρων Αττικής στο Πρώτο: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν για κοκκύτη

Πρ. Παιδιάτρων Αττικής στο Πρώτο: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν για κοκκύτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πρ. Παιδιάτρων Αττικής στο Πρώτο: Σημαντικές πληροφορίες, μετά την επανεμφάνιση του σχεδόν ξεχασμένου μέχρι πρόσφατα κοκκύτη, έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Δημήτρης Φούσκας, Παιδίατρος και πρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής.

Ύστερα και από την ανακοίνωση του ΕΟΥΔΥ, όπου επισημαίνεται επιτακτικά η ανάγκη για εμβολιασμό έναντι της ασθένειας, καθώς υπάρχει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Φούσκας εξήγησε ότι πρόκειται πράγματι για ένα νόσημα το οποίο υπήρχε από παλιά, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πάλι γιατί κάποιοι δεν κάνουν τα εμβόλια που έπρεπε να κάνουν, όπως επίσης και γιατί τελειώνει η ανοσία μετά την ηλικία των 40 περίπου και μπορεί να κολλήσει κανείς και να μεταδώσει το μικρό σε παιδιά μικρά, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. «Χάσαμε ένα μωράκι αυτές τις μέρες. Πριν από δύο, τρία χρόνια, δίδυμα από τη Μυτιλήνη είχαν προσβληθεί από κοκκύτη και πέθανε το ένα. Είναι τραγικό» είπε χαρακτηριστικά.
Οι ενήλικες δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ όσο κινδυνεύει ένα παιδί, σημείωσε ο κ. Φούσκας. Το θέμα είναι ότι δεν γίνεται σωστά ο εμβολιασμός. Ο βασικός εμβολιασμός ξεκινά στην ηλικία των 2 μηνών και ολοκληρώνεται στα 12 έτη, ενώ ύστερα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια.

«Δηλαδή, το παιδί κάνει το εμβόλιο του στα 12 και μετά πρέπει όλοι μας να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο το τριπλό κάθε δέκα χρόνια. Ε, δεν το κάνουμε. Δηλαδή στα 22, στα 32, στα 42. Με αποτέλεσμα κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιό του στα 22 και σταμάτησε, μετά τα 40 πέφτει η ανοσία, δεν προστατεύεται, κολλάει κοκκύτη και μπορεί αυτός να έχει ένα βήχα ενοχλητικό που δεν τον πειράζει αλλά αυτός μεταδίδει στα μικρά παιδιά» ανέφερε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X