Κοινωνία

Προειδοποίηση Σαρηγιάννη: Προσοχή στα τρόφιμα από τη Θεσσαλία – Εχει εντοπιστεί μόλυνση

Προειδοποίηση Σαρηγιάννη: Προσοχή στα τρόφιμα από τη Θεσσαλία – Εχει εντοπιστεί μόλυνση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

O θεσσαλικός κάμπος μετατράπηκε το Σεπτέμβριο σε πολλά σημεία του σε μία λίμνη με νεκρά ζώα, με τα νερά από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες Daniel και Elias να έχουν παρασύρει τεράστιες ποσότητες από γεωργικά λιπάσματα, χημικά κάθε είδους από βιοτεχνίες, κτηνοτροφικές μονάδες και οικιακές εγκαταστάσεις, ακόμη και καύσιμα από δεξαμενές. Η μόλυνση τόσο της επιφάνειας όσο και του υδροφόρου ορίζοντα απειλεί να φτάσει τελικά στο πιάτο του καταναλωτή μέσω των τροφίμων και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης περιέγραψε στην ΕΡΤ τους κινδύνους και τα μέτρα που λαμβάνονται για να περιοριστούν.

«Οι φυσικές καταστροφές από την κλιματική κρίση δεν έχουν μόνο άμεσες συνέπειες αλλά και μακροπρόθεσμες, με περιβαλλοντική επιβάρυνση και πιθανή αντίστοιχη της διατροφικής αλυσίδας … υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μόνο μερική επιβάρυνση σε συγκεκριμένα σημεία … hotspots με υπερσυγκεντρώσεις κάποιων ρυπαντών … δεν είναι πάρα πολλά αυτή την στιγμή, αλλά πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εικόνα από τις μετρήσεις, γιατί είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή και χρειάζεται λίγο πιο ενδελεχής ανάλυση από όλους τους φορείς ώστε να υπάρχει η συνολική εικόνα».

Όταν θα καταγραφούν πλήρως σε αριθμό και βαθμό μόλυνσης αυτά τα hotspots «χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις. Το ΑΠΘ και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών συντάσσουν έκθεση που θα δοθεί στις αρμόδιες Αρχές, την Περιφέρεια και το επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης, για το ποιες είναι οι δυνατές λύσεις».

Ο κ. Σαρηγιάννης εμφανίστηκε καθησυχαστικός και εκτίμησε ότι «είναι εφικτό να αναταχθεί η κατάσταση, εκεί που υπάρχει υπερσυγκέντρωση» ρύπανσης και τόνισε ότι είναι η στιγμή να γίνει κατανοητή η διασύνδεση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με τα τρόφιμα και την δημόσια υγεία.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, «σήμερα δεν υπάρχει κίνδυνος για κανέναν», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, καθώς «η διατροφική αλυσίδα από την Θεσσαλία σε μεγάλο βαθμό έχει διακοπεί, μη γελιόμαστε», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «οι ντόπιοι πρέπει να είναι η βασική μας έγνοια αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο ο ίδιος προειδοποίησε ότι «πρέπει να προσέξουμε όταν θα επαναλειτουργήσει η αγροτική παραγωγή. Οι ειδικοί γεωπόνοι λένε ότι αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στο 2023 … χρειάζεται να είμαστε γρήγοροι και στοχευμένοι, να ανατάξουμε την ποιότητα του περιβάλλοντος και του εδάφους και των υπόγειων νερών ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος από την επανέναρξη της αγροτικής παραγωγής».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X