Κοινωνία

Προσλήψεις γιατρών: Τα σκάνδαλα στο DNA της κυβέρνησης

Προσλήψεις γιατρών: Τα σκάνδαλα στο DNA της κυβέρνησης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οσμή σκανδάλου προκύπτει από μια σειρά γεγονότα που αφορούν το συμβούλιο κρίσης και επιλογής γιατρών ΕΣΥ στην 4η ΥΠΕ, καθώς οι προφορικές συνεντεύξεις έχουν καθυστερήσει επί έξι μήνες για να μπορέσουν -σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ- να τοποθετήσουν σε θέση διευθυντή σύζυγο στελέχους της Ν.Δ.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στα χρονικά κρίσεων η μετεκπαίδευση δεν αποτελεί χρόνο προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ και διαγράφεται από τον πίνακα αξιολόγησης. Επομένως, το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν πρέπει να μετεκπαιδεύονται, ενώ όταν το κάνουν χάνουν την προϋπηρεσία τους. Το σημαντικό στην όλη υπόθεση, ωστόσο, είναι ότι κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έχει γνωμοδοτήσει σχετικά με τη μοριοδότηση της μετεκπαίδευσης. Μάλιστα, η γνωμοδότηση έχει την υπογραφή της τότε προέδρου του ΚΕΣΥ και νυν αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα. Άρα το συμβούλιο κρίσης αγνοεί την ίδια την πολιτική προϊστάμενο για να τοποθετηθεί στη θέση η γαλάζια γιατρός.

Τα τέσσερα ντοκουμέντα

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει εξασφαλίσει η ΑΥΓΗ, στη συνεδρίαση της επιτροπής αποφασίζεται ότι δεν δύναται να μοριοδοτηθεί ταυτόχρονα η προϋπηρεσία και η μετεκπαίδευση. «Η υποψήφια θα πρέπει να μοριοδοτηθεί για τη μετεκπαίδευσή της, ανάλογα με τον πραγματικό χρόνο που μετεκπαιδεύτηκε, δεδομένου του γεγονότος ότι για να μοριοδοτηθεί πλήρης μετεκπαίδευση θα πρέπει να πραγματοποιείται πραγματικά πέντε ημέρες την εβδομάδα» (έγγραφο 1).

Σε ένσταση που καταθέτει γιατρός που διεκδικεί τη θέση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η μοριοδότηση που είχε ήταν εσφαλμένη -με μειωμένη βαθμολογία-, καθώς «παράνομα θεωρήθηκε ότι δεν δύναμαι να μοριοδοτηθώ, ταυτόχρονα, για χρονικό διάστημα ως προϋπηρεσία και ως μετεκπαίδευση». Υπογραμμίζει ότι «εσφαλμένα κρίθηκε ότι, στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να μοριοδοτηθώ για τη μετεκπαίδευσή μου ανάλογα με τον ‘πραγματικό’ χρόνο που μετεκπαιδεύτηκα κατά το χρονικό διάστημα των δύο χρόνων, διότι, σύμφωνα με την αιτιολογία των προσβαλλόμενων, δήθεν για να μοριοδοτηθεί πλήρης μετεκπαίδευση θα πρέπει να πραγματοποιείται πραγματικά πέντε ημέρες την εβδομάδα». Αντιθέτως, όπως ορίζεται από τον αρμόδιο φορέα, το ΚΕΣΥ, η μετεκπαίδευση, και άρα η βαθμολόγηση, αποτελεί υπηρεσία δύο ετών με υποχρεωτική διά ζώσης παρουσία στον χώρο μετεκπαίδευσης δύο φορές εβδομαδιαίως. Συνεπώς, «σαφώς προκύπτει ότι ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να οριστεί ως ολοκληρωμένη και πλήρης η μετεκπαίδευση ενός ιατρού ΕΣΥ για δύο έτη απαιτείται και αρκεί η πραγματική (διά ζώσης) παρουσία του δύο και όχι πέντε φορές την εβδομάδα» (έγγραφο 2).

Μετά την απόρριψη της παραπάνω ένστασης, η γιατρός επανήλθε με αίτηση θεραπείας, όπου γίνεται και επίκληση των γνωμοδοτήσεων ΚΕΣΥ και των παλαιότερων νόμων (έγγραφο 3).

Για του λόγου το αληθές, η άποψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ -από τις 14 Ιουλίου 2021- ως προς τη μοριοδότηση της μετεκπαίδευσης, η οποία φέρει την υπογραφή της Μίνας Γκάγκα και αγνοείται επιδεικτικά, είναι η εξής: «ο χρόνος μετεκπαίδευσης σε έμμισθη θέση να μοριοδοτείται και ως προϋπηρεσία εφόσον συνεχίζει να εργάζεται και ως μετεκπαίδευση» (έγγραφο 4).

Τα παραπάνω γεγονότα πιθανότατα ανοίγουν μια τεράστια πληγή στο ΕΣΥ και ένα δεδικασμένο, όπου οι κρινόμενοι, εφόσον έχουν κάνει μετεκπαίδευση, θα στερούνται της εξέλιξής τους για όσο διάστημα αύξαναν το γνωστικό τους αντικείμενο. Την ίδια ώρα που οι ανάγκες του ΕΣΥ αυξάνονται καθημερινά και η πανδημίας πιέζει τα νοσοκομεία της χώρας, τέτοια περιστατικά λειτουργούν ως υγειονομικοί σαμποτέρ για τη δημόσια υγεία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X