Κοινωνία

Πτωχευτικός νόμος: Τι… περιμένει η κυβέρνηση;

Πτωχευτικός νόμος: Τι… περιμένει η κυβέρνηση;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο πτωχευτικός νόμος… έρχεται; Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προκαταρκτικό στάδιο βρίσκεται η κυβέρνηση σε σχέση με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου 2020.

Αυτό διαφάνηκε από τις συναντήσεις που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με υπηρεσιακούς παράγοντες τις προηγούμενες ημέρες, ενώ πιο ειδικές συζητήσεις θα γίνουν για το θέμα εντός της εβδομάδος με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Ο πτωχευτικός νόμος και οι τεχνικοί σύμβουλοι

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, σημαντική συμβολή στη σχηματοποίηση του νέου πλαισίου θα διαδραματίσουν οι τεχνικοί σύμβουλοι που έχουν διορίσει ΕΕ και κυβέρνηση. Πρόκειται για δύο μεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών εκ των οποίων το ένα θα προτείνει τις παρεμβάσεις στο υφιστάμενο πτωχευτικό δίκαιο και το δεύτερο θα καταγράψει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Έρχονται και αλλάζουν τα πάντα!

Πρέπει να σημειωθεί πως το έργο των τεχνικών συμβούλων είναι απαραίτητο διότι το ιδιωτικό χρέος ρυθμίζεται σήμερα μέσω διάσπαρτων ρυθμίσεων που τρέχουν παράλληλα και πολλές φορές αλληλεπικαλύπτονται, όπως π.χ. ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ο νόμος Κατσέλη, η κρατική επιδότηση της δόσης κόκκινων στεγαστικών δανείων, η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για χρέη προς την εφορία, η ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους.

Με αυστηρά κριτήρια η προστασία πρώτης κατοικίας

Αν και στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους υποστηρίζουν πως ο νόμος 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος εκπνέει στις 30 Απριλίου 2020, θα αποτελέσει το ορόσημο για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται και από την πλευρά των θεσμών.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως από την 1η Μαΐου προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχουν μόνο οι πλέον ευάλωτοι οικονομικά και αυτή η προστασία θα παρέχεται με αυστηρά κριτήρια. Οι θεσμοί επιθυμούν το νέο πτωχευτικό πλαίσιο να είναι απλό, μη γραφειοκρατικό και να δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X