Κοινωνία

Σεισμός στην Κρήτη: Τι έδειξαν οι πρώτες αυτοψίες στα κτίρια – Πόσα κρίθηκαν ακατάλληλα

Σεισμός στην Κρήτη: Τι έδειξαν οι πρώτες αυτοψίες στα κτίρια – Πόσα κρίθηκαν ακατάλληλα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σεισμός: Ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη οι αυτοψίες από κλιμάκιο 60 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι έχουν μεταβεί στην Κρήτη προκειμένου να γίνει καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτίρια από τον ισχυρό σεισμό στην περιοχή του Ηρακλείου.

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπάρχει η εκτίμηση για την κατάσταση των κτιρίων στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό, ενώ από τους ελέγχους της Τρίτης προέκυψε ότι 359 κτίρια είναι μη κατοικήσιμα και μόνο 56 κατοικήσιμα.

Όσον αφορά τα σχολεία, 18 σχολικές μονάδες έχουν ελεγχθεί, από τις οποίες 9 μη κατοικήσιμες και 9 κατοικήσιμες.

Ειδικότερα, έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτίρια, από τα οποία:

– Αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.

– 15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.

– Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.

– Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτήρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.

– Ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, ο οποίος επιθεώρησε τις πληγείσες περιοχές το κλιμάκιο 60 μηχανικών θα ενισχυθεί με επιπλέον 20-30, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι αυτοψίες των κτιρίων.

Σκοπός είναι η άμεση μεταφορά των πρώτων 30 οικίσκων για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες προσωρινής στέγασης και να υπάρξουν οι πρώτες αίθουσες για τις ανάγκες των παιδιών για τα σχολεία.

«Οι αυτοψίες συνεχίζονται και θα έχουμε εκτίμηση για την κατάσταση των κτιρίων μέχρι το τέλος της εβδομάδας» ανέφερε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X