Θέμα

Σοκ για φωτιά στην Αττική: Υπάρχουν 5 οικισμοί που κινδυνεύουν να γίνουν νέο Μάτι

Σοκ για φωτιά στην Αττική: Υπάρχουν 5 οικισμοί που κινδυνεύουν να γίνουν νέο Μάτι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Η τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι ανέδειξε με τον πλέον τραυματικό τρόπο την επικινδυνότητα πολλών οικισμών της Αττικής και όχι μόνο.

Έλλειψη πρόσβασης στη θάλασσα, δρόμοι που οδηγούν σε αδιέξοδα, παραθαλάσσια οικόπεδα και αυλές με συρματοπλέγματα και λουκέτα, κρημνώδες ανάγλυφο και ανύπαρκτη σήμανση μπορούν, εφόσον προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να οδηγήσουν σε δεκάδες νεκρούς.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Ευθύμης Λέκκας απαριθμεί τους παράγοντες που καθιστούν εξίσου ευάλωτα με το Μάτι πέντε αγαπημένα τουριστικά θέρετρα της Αττικής. «Πολλές περιοχές έχουν την ίδια τρωτότητα με το Μάτι», σημειώνει χαρακτηριστικά. Πρόκειται για οικισμούς που χαρακτηρίζονται από: πυκνό πολεοδομικό ιστό, άναρχη δόμηση, περιαστικό δάσος, δρόμους που δεν οδηγούν πουθενά. «Αυτά χαρακτηρίζουν όλες τις τουριστικές περιοχές δίπλα στην Αθήνα, που δημιουργήθηκαν σε μια περίοδο εκρηκτικής ανάπτυξης, χωρίς πολεοδομικά σχέδια».

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις προειδοποιήσεις δεν έχουν γίνει ούτε ασκήσεις ούτε σχεδιασμοί εκκίνησης. «Δεν ξέρω αν έχουν γίνει σημειακές ενέργειες, αλλά γενικά παρεμβάσεις σε επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού δεν υπάρχουν».

Σε Μελέτη της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, που διενεργήθηκε λίγο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, υποδεικνύονταν ως «άκρως επικίνδυνοι» πέντε οικισμοί της Αττικής:

  • Κακιά Θάλασσα
  • Βραυρώνα
  • Χαμολιά
  • Ζούμπερι
  • Άγιοι Απόστολοι

Στους οικισμούς αυτούς υπάρχει, μεταξύ άλλων, έλλειψη σημείων συγκέντρωσης πληθυσμού, δυσκολία πρόσβασης στη θάλασσα, αλλά και ηλεκτροφόρα καλώδια σε άμεση επαφή με δέντρα.

Ενδεικτικά, στην Κακιά Θάλασσα υπάρχουν στενοί δρόμοι με μεγάλη κλίση, χόρτα αλλά και σκουπίδια τουλάχιστον στο βόρειο τμήμα. Στη Βραυρώνα έχουμε στενές διόδους προς τη θάλασσα, ενώ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Βραυρώνος είναι πολλά τα ακαθάριστα οικόπεδα, στενές οι δίοδοι προς τη θάλασσα και κρημνώδης η ακτή. Στον οικισμό της Χαμολιάς έχουμε μείξει δάσους και αστικού ιστού και στη λεωφόρο Πανοράματος τα πεύκα «αγκαλιάζουν» τους στύλους ηλεκτροδότησης.

Πηγή: Τα Νέα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X