Κοινωνία

Στέγαστρα Καλατράβα: “Καμπανάκια” από το 2020 – Επικίνδυνη πράξη η λειτουργία του ΟΑΚΑ

Στέγαστρα Καλατράβα: “Καμπανάκια” από το 2020 – Επικίνδυνη πράξη η λειτουργία του ΟΑΚΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η συντήρηση στα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο δεν έγινε ποτέ, αλλά το «καμπανάκι» είχε χτυπήσει από το 2020. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το “λουκέτο” στην εγκατάσταση μπορεί να ξεπεράσει σε διάρκεια τον έναν χρόνο, ενώ τα χρήματα για συντήρηση δόθηκαν, ωστόσο κάπου στην πορεία… άλλαξαν διαδρομή.

Μια ελληνική τεχνική εταιρεία που έκανε μελέτη για το ΟΑΚΑ είχε πραγματοποιήσει έρευνα και το 2020, αποκαλύπτοντας σοβαρές φθορές λόγω έλλειψης συντήρησης στο στέγαστρο, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, η έκθεση που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη αφού το καλοκαίρι του 2019 το υπουργείο Υποδομών είχε αναθέσει στην ίδια ελληνική τεχνική εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ να πραγματοποιήσει έρευνα με αντικείμενο την επιθεώρηση και συντήρηση όλης της εγκατάστασης του Ολυμπιακού Σταδίου.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και στη συνέχεια κατατέθηκε στην γενική γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υποδομών.

Τα δύο βασικά συμπεράσματα από τις μελέτες για το στέγαστρο του Σταδίου ήταν:

Α) Κατά την επιθεώρηση της γερμανικής Bust την περιόδου 2007-2008 δεν εντοπίστηκαν προβλήματα ευστάθειας. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε ενόψει τις οριστικής παραλαβής του γηπέδου από το ελληνικό δημόσιο

Β) Ωστόσο, το 2020 η ελληνική εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ εντόπισε σοβαρότερα προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης τα οποία μάλιστα όπως ανέφερε θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου. Πρόκειται για οξειδώσεις, προβλήματα στη βαφή και διάφορες κακοτεχνίες.

Από εκεί και πέρα μια νέα μελέτη που είχε ανατεθεί τον Νοέμβριο του 2022 στην ίδια εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ και ολοκληρώθηκε την περίοδο Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2023 αφορούσε μόνο την μεταλλική κατασκευή Καλατράβα. Το συμπέρασμα από την μελέτη ήταν ότι η μεταλλική κατασκευή δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίστηκε από την κατασκευή του μεταλλικού στεγάστρου το οποίο όπως ανέφερε δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Τα τρία ερωτήματα που προκύπτουν από τις μελέτες, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, είναι τα εξής:

1.Γιατί λειτουργούσε το ΟΑΚΑ αφού στην έκθεση αναφερόταν ότι υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα τα οποία έπρεπε να αποκατασταθούν;

2. Τι έγινε μεταξύ των δύο ελέγχων (2020-2023). Υπήρξαν εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης;

3. Γιατί η γερμανική εταιρεία το 2007- 2008 δεν εντόπιση το πρόβλημα στατικότητας το οποίο στη συνέχεια εντόπισε η ελληνική εταιρεία;

Εκτίμηση για «λουκέτο» πάνω από ένα χρόνο

Από την πλευρά του, ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταλλικών Κατασκευών του ΕΜΠ, Ιωάννης Βάγιας, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο ένας χρόνος ίσως δεν είναι αρκετό για την αποκατάσταση του στεγάστρου Καλατράβα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βάγιας επισήμανε ότι δεν έχει δει τα συμπεράσματα της μελέτης, ούτε τι εργασίες αποκατάστασης υπάρχουν και δεν ξέρει τι θα χρειαστεί να γίνει.

Καταθέτοντας την εμπειρία του από την αντίστοιχη μελέτη αποτίμησης και ενίσχυσης της συρταρωτής γέφυρας της Χαλκίδας του 1960, ένα σαφώς μικρότερο έργο, δήλωσε ότι για να ολοκληρωθεί η αποκατάστασή της χρειάζεται μία πενταετία. «Μία πενταετία εκτιμούμε ότι θα φτάσει ώστε να γράφουν τα τεύχη δημοπράτησης, να γίνει η δημοπρασία, να γίνουν οι ενστάσεις κτλ, να γραφτούν οι συμβάσεις και να γίνει και η κατ’ εξοχήν δουλειά» σημείωσε.

«Παρότι ούτε το επίπεδο ασφαλείας αυτής της γέφυρας ανταποκρίνεται στα κανονιστικά επίπεδα στατικής επάρκειας, δεν έχουμε προτείνει να κλείσει και λέμε ότι να διατηρηθεί σε λειτουργία, εκτός φυσικά του χρόνου που θα χρειαστεί για την αποκατάστασή της» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ υπογράμμισε: «Δεν ξέρω λεπτομέρειες για το έργο, δεν έχω ασχοληθεί με το έργο και δεν το ξέρω σε βάθος. Πάντως εκτιμώ ότι αν πράγματι είναι επικίνδυνο, τότε θα χρειαστούν εκτεταμένες εκτεταμένες ενέργειες αποκατάστασης. Ο ένας χρόνος είναι σύντομος».

Υποστήριξε, τέλος, ότι οι μεταλλικές κατασκευές είναι οι αρχαιότερες στον κόσμο. Στη μεταλλική κατασκευή οι βλάβες είναι επιφανειακές και συνήθως αποκαθίστανται πολύ πιο εύκολα, με συγκολλήσεις και ενισχύσεις, ενώ αντιθέτως οι ενισχύσεις των κατασκευών από σκυρόδεμα είναι αρκετά πιο δυσχερείς.

Ήρθε η Τρόικα και τα χρήματα δεσμεύτηκαν

Με τη σειρά του το STAR αποκάλυψε πού πήγαν τα χρήματα που είχαν δεσμευθεί το 2009, όταν το Δημόσιο παρέλαβε το ΟΑΚΑ από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, αλλά ποτέ δεν δόθηκαν ποτέ για συντηρήσεις.

Όπως αναφέρει το κανάλι το 2013 ασκούνται πιέσεις στον τότε υφυπουργό Γιάννη Ανδριανό και προσπαθεί να βρει χρήματα. Τα χρήματα βρίσκονται το 2014, 8 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον Γιάννη Σγουρό.

Η προγραμματική σύμβαση έφτασε στην Περιφέρεια επί Δούρου τον Δεκέμβριο του 2014, μετά όμως ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα και τα χρήματα των ΟΤΑ δεσμεύτηκαν!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X