Κοινωνία

Στροφή 180 μοιρών από Ιερώνυμο- Παρούσα η Εκκλησία στο συλλαλητήριο

Στροφή 180 μοιρών από Ιερώνυμο- Παρούσα η Εκκλησία στο συλλαλητήριο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη συνάντηση που είχε ο Ιερώνυμος με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου (Συντονιστικό των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου), η Εκκλησία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι θα συμμετάσχει επισήμως και η ίδια, με τρεις μητροπολίτες

Συγκεκριμένα, τη συμμετοχή της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο της Αθήνας, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τους εκπροσώπους των Παμακεδονικών Ενώσεων και διοργανωτές του συλλαλητηρίου.

Οι διοργανωτές – η κυρία Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου, ο κ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, Γενικός Γραμματεάς του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και ο κ. Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου – υπέβαλαν τα σέβη τους στον Αρχιεπίσκοπο και ζήτησαν την ευχή του.

Ο Μακαριώτατος επισήμανε στους διοργανωτές την ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αυτή έχει διαχρονικά διατυπωθεί, περί της μη αποδοχής του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων και τους ανέλυσε τη σημαντική εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος.

Τόνισε μάλιστα ότι η Εκκλησία, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής Της ευθύνης, πρώτη διατύπωσε τη σαφή άποψή Της, συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στη Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου Λαού και σύσσωμου του Οικουμενικού Ελληνισμού σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, την Εκκλησία θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου ο οποίος θα συνοδεύεται από τους επίσης συνοδικούς Μητροπολίτες Δράμας και Χίου. Μάλιστα ο Μητροπολίτης Σύρου θα λάβει το λόγο αφού θα αναγνώσει το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, με το οποίο η Εκκλησία, εκτός από το ελεύθερο της συμμετοχής στο συλλαλητήριο, τάσσεται αδιαπραγμάτευτα κατά της χρήσης του όρου στο όνομα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο αρχιεπίσκοπος είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Μετά τη συνάντηση, η αρχιεπισκοπή με ανακοίνωση της, είχε καλέσει σε εθνική συναίνεση και συνεννόηση, ενώ είχε ταχθεί εναντίον των συλλαλητηρίων.

Αντιεθνικιστική συγκέντρωση

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοινώσεις και αφίσες, σε αντιφασιστική-αντιεθνικιστική συγκέντρωση θα καλέσουν την ημέρα του συλλαλητηρίου για το «Μακεδονικό», την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, συλλογικότητες του αντεθνικιστικού-αντιφασιστικού χώρου:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X