Κοινωνία

Θεοδωρίδου: Δεν αποκλείεται νέο κύμα της πανδημίας – Τι είπε για την τέταρτη δόση

Θεοδωρίδου: Δεν αποκλείεται νέο κύμα της πανδημίας – Τι είπε για την τέταρτη δόση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως θα πρέπει να συνεχιστεί ακάθεκτο το εθνικό πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, καθώς υπάρχει η πιθανότητα επανεμφάνισης ενός κύματος της πανδημίας.

Η κα Θεοδωρίδου αναγνώρισε πως επικρατεί μια γενικευμένη, διάχυτη και συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία χαλάρωση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Οι ανεμβολίαστοι θα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα καθώς δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός νέου πανδημικού κύματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax επισήμανε πως θα χρησιμοποιηθεί για τον βασικό εμβολιασμό, ενώ αυτό της Sanofi έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα ποια θα είναι τα πρώτα βασικά εμβόλια που έχει κάνει κάποιος.

Όσον αφορά την τέταρτη δόση, διευκρίνισε πως θα είναι απαραίτητη μόνο για άτομα που βρίσκονται σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και όσοι βρίσκονται σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης.

Σχετικά με το ζήτημα το ανοσοκατεσταλμένων παιδιών ηλικίας πέντε έως 17 ετών, ανέφερε ότι έχει εγκριθεί η τρίτη δόση, τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού τους εμβολιασμού.

Η υβριδική ανοσία που συνδυάζει τη λοίμωξη και το εμβόλιο θεωρείται πλέον η ισχυρότερη σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής.

«Οι μελέτες για την ανοσία συνεχώς εμπλουτίζονται, ενώ τα αντισώματα που παράγονται από τη λοίμωξη μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, είτε από τη φυσική λοίμωξη είτε από τα εμβόλια» κατέληξε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X