Κοινωνία

Θριάσιο: «Πεθαίνει ο ένας κι έτσι βρίσκει κρεβάτι ΜΕΘ ο άλλος»

Θριάσιο: «Πεθαίνει ο ένας κι έτσι βρίσκει κρεβάτι ΜΕΘ ο άλλος»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Επιτακτική ανάγκη αποτελεί η ουσιαστική ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου με ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ.

«Οι διασωληνωμένοι αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες ΜΕΘ. Ναι μεν διασωληνώνονται οι άνθρωποι. Κρεβάτια ΜΕΘ δεν έχουμε, γιατί δεν έχουμε φροντίσει να ανοίξουμε! Έτσι χάνονται ζωές» μάς λέει ο νοσηλευτής στη Γενική ΜΕΘ και πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, Μανώλης Βαρδαβάκης, επιχειρώντας να μας περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο που εργάζεται.

«Για παράδειγμα, εμείς αυτή την στιγμή στο Θριάσιο έχουμε έναν ασθενή της COVID-19 εκτός ΜΕΘ. Προ ημερών είχαμε έξι.

Το νούμερο αλλάζει καθημερινά. Καταλαβαίνετε ότι τα ανάλογα περιστατικά είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν πλέον. Συνολικά υπήρχαν και χτες 125 διασωληνωμένοι ασθενείς στο Θράσιο, άλλοι με COVID-19, άλλοι χωρίς, εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΑΒ. Είναι αντιληπτό ότι δεν φτάνουν οι ΜΕΘ για όλους, είναι πάρα πολύ λίγες και οι ανάγκες μεγαλύτερες» προσθέτει.

Στο Θριάσιο δεν μπαίνουν στη λογική, βάση ηλικιακών και άλλων χαρακτηριστικών, «ποιος θα μπει στην ΜΕΘ και ποιος θα μείνει εκτός».

«Διότι υπάρχει λίστα αναμονής. Αν είναι πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς και υπάρχει μια θέση διαθέσιμη, υπάρχει λίστα αναμονής. Παίρνουμε τον πρώτο και οι υπόλοιποι περιμένουν να αδειάσει κρεβάτι» διευκρινίζει ο κ. Βαρδαβάκης.

Αυτή τη στιγμή στο Θριάσιο Νοσοκομείο υπάρχουν συνολικά μόλις 17 κρεβάτια ΜΕΘ COVID-19. «Είναι και τα 17 κατειλημμένα» μας λέει.

Ο ασθενής με COVID-19, που νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένος με αναπνευστήρα κινδυνεύει, εξηγεί. «Για να είναι διασωληνωμένος σημαίνει πως είναι ήδη σε πολύ σοβαρή κατάσταση» τονίζει ο κ. Βαρδαβάκης. «Δεν υπάρχει όμως πουθενά διαθέσιμη ΜΕΘ σε όλη την Αττική.

Οι διασωληνωμένοι στην Αττική είναι πιο πολλοί από τα κρεβάτια, γιατί δεν φρόντισαν στο υπουργείο να ανοίξουν κρεβάτια.

Δεν φρόντισαν να προσλάβουν προσωπικό ώστε να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ, έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας. Κάποιοι πεθαίνουν και μόνο έτσι κάποιοι συνάνθρωποί τους βρίσκουν κρεβάτι ΜΕΘ. Πεθαίνει ο ένας και βρίσκει κρεβάτι ΜΕΘ ο άλλος» μας αποτυπώνει ο κ. Βαρδαβάκης τη ζοφερή, προϊόν καθαρής σύμπτωσης ισορροπία μεταξύ ζωής και θανάτου.

Παρόλα τα περί 3.500 νέα κρούσματα χτες, ο Μανώλης Βαρδαβάκης δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το μέλλον: «Δεν είμαι λοιμωξιολόγος.

Αυτό που μπορώ μόνο να πω είναι ότι αν αυτή τη στιγμή δεν επιταχθούν μεγάλες ιδιωτικές κλινικές με τις δεκάδες κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν, θα υπάρχουν συνάνθρωποί μας διασωληνωμένοι με COVID-19 ή με άλλα σοβαρά νοσήματα που θα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε συνθήκες ακατάλληλες για τη βαρύτητα της κατάστασής τους, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή.

Η λύση είναι άμεσες προσλήψεις προσωπικού και δεύτερον άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών» τονίζει.

«Κερδοφορούν οι ιδιωτικές κλινικές που δεν επιτάσσονται»

Δεν έχουν επιταχθεί έως και αυτή την ώρα οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, μας εξηγεί, «για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να βάλει ούτε στο ελάχιστο σε κίνδυνο την κερδοφορία αυτών των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών.

Όπως καταλαβαίνετε μια ιδιωτική κλινική προτιμά να φιλοξενήσει περιστατικά πιο κερδοφόρα, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία -το ένα μετά το άλλο- μετατρέπονται σε νοσοκομεία COVID-19».

Ζητάμε διευκρινίσεις: «Μια σειρά από ασθενείς που θα χειρουργούνταν στα δημόσια νοσοκομεία -που γίνονται νοσοκομεία αναφοράς- ψάχνουν να βρουν αλλού να χειρουργηθούν.

Όσοι έχουν να πληρώσουν καταφεύγουν στα ιδιωτικά που στην κυριολεξία κερδοφορούν από την επιβάρυνση του δημόσιου τομέα από την COVID-19.

Διότι, όταν με απόφασή της η κυβέρνηση έχει μειώσει τις χειρουργικές επεμβάσεις 80%, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, κάποιοι που περιμένουν και δυο χρόνια σε λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν, δεν αντέχουν άλλο να πονάνε και να υποφέρουν και καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές στις οποίες δυστυχώς η κυβέρνηση κάνει ακόμα και αυτή την κρίσιμη ώρα το χατίρι».

Αντί να στραφεί στους ιδιώτες γιατρούς και στους αυτοαπασχολούμενους, που δεν ανταποκρίνονται κιόλας, το υπουργείο Υγείας «θα έπρεπε να στραφεί στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές που έχουν υποδομές και δυνατότητες να νοσηλεύσουν περιστατικά COVID-19» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

«Βλέπετε κι εσείς ότι ένα μεγάλο μέρος των ειδικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δουλεύουν σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Άρα δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν έχουν την εμπειρία να βοηθήσουν στη θεραπεία αυτών των ασθενών. Μάλιστα, αυτές οι ιδιωτικές κλινικές διαφημίζουν ότι έχουν μέλη των ειδικών για την COVID-19.

Ε, ας τους αξιοποιήσει η κυβέρνηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επιτάσσοντας επιτέλους τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές με πληρωμή του προσωπικού τους από το κράτος για να νοσηλευτούν οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο» είναι η έκκληση του έμπειρου νοσηλευτή.

«Υπήρχαν και επίσημες ανακοινώσεις ότι πάνω από 100 διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ, κινδυνεύοντας! Σταθερά, καθημερινά σε όλα τα νοσοκομεία μας ασθενείς κινδυνεύουν εκτός ΜΕΘ να χάσουν τη ζωή τους» καταλήγει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X