Κοινωνία

Θρίλερ με 450 μετανάστες στο Αιγαίο – Αίτημα στην Τουρκία να τους πάρει πίσω

Θρίλερ με 450 μετανάστες στο Αιγαίο – Αίτημα στην Τουρκία να τους πάρει πίσω
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όλα ξεκίνησαν όταν το τουρκικό πλοίο με 450 μετανάστες εξέπεμψε SOS, το απόγευμα της Παρασκευής (29.10.2021).

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία και θεωρείται πως ανάμεσα στους επιβαίνοντες είναι και οι διακινητές.

Ύστερα από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, αποφασίστηκε το φορτηγό πλοίο να ρυμουλκηθεί από το λιμενικό σε νησί των Δωδεκανήσων και οι μετανάστες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, να φιλοξενηθούν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Στόχος είναι να μείνουν σε ασφαλές μέρος οι επιβαίνοντες μετανάστες μέχρι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος σε συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και με την έγκριση του Νίκου Δένδια, έστειλε αίτημα στην Άγκυρα για να πάρει πίσω τους μετανάστες, όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει βάση της ευρωπαϊκής σύμβασης που έχει υπογράψει.

Παράλληλα υπήρξε επικοινωνία τόσο με τη Frontex όσο και με τις Βρυξέλλες και έγινε σαφές ότι η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, όμως ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Τουρκία και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντας πίσω τους μετανάστες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X