Κοινωνία

«Βόμβα» Μάκη Βορίδη: «Είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια»

«Βόμβα» Μάκη Βορίδη: «Είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

“Βόμβα”  μεγατόνων έριξε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στην εκπομπή των Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλου στον ΣΚΑΪ και παρουσίασε τις θέσεις του σχετικά με τη διαφωνία του για το νόμο περί γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Αρχικά ο Δημήτρης Οικονόμου του έκανε νύξη περί παραίτησης εφόσον διαφωνεί με τη βασική θέση της κυβέρνησης.

«Αυτή η συζήτηση έχει διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Είναι σημαντικό θέμα και έχει εμφανιστεί σημαντική απόκλιση στο ζήτημα αυτό. Το ήξερε ο πρωθυπουργός, δεν αιφνιδιάστηκε. Χρειάζεται μία πρόσθετη αιτιολόγηση της δικής μου θέσης, γιατί είμαι ουσιαστικά υπουργός στον πρωθυπουργό, ως υπουργός Επικρατείας. Η σχέση μου με τον πρωθυπουργό είναι μία στενή πολιτική σχέση.



Αυτό το θέμα με έχει απασχολήσει αρκετά πολλά χρόνια, είναι ένα ζήτημα που σκέφτομαι από τα φοιτητικά μου χρόνια, από την εποχή που έκανα κοινωνική θεωρία του δικαίου. Το πρόβλημα έγκειται σε τρία σημεία για να μην το μακρύνουμε.

Το βασικό σημείο είναι πως είναι μία πρωτοβουλία που προασπίζεται την ανθρώπινη ισότητα και τα δικαιώματα. Αυτό λέει η κυβέρνηση, το να μην το λέω εγώ δεν έχει μεγάλη σημασία, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν το λέει το δικαστήριο των Ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Γιατί σε δύο περιπτώσεις, μία του 2010 και μία του 2017, έχει αχθεί προς κρίση η άρνηση της διοικήσεως άλλων κρατών να χορηγήσουν το δικαίωμα γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια.

Το δικαστήριο είπε και στις δύο περιπτώσεις το ίδιο πράγμα: αυτό είναι ζήτημα που εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών να το ρυθμίσουν, αν το πιστεύουν, αν όμως δεν το ρυθμίσουν δεν υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί της αρχής. Δεν μπορεί να να προσφύγει κάποιος, έχει απορριφθεί αυτό.

Η Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ανώτερη από το Σύνταγμα. Επομένως το βασικό επιχείρημα, που είναι το επιχείρημα της ισότητας: εφόσον τα ετερόφυλα ζευγάρια παντρεύονται, γιατί να μην παντρεύονται και τα ομόφυλα, απαντιέται από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που λέει πως δεν υπάρχει παραβίασης της αρχής της ισότητας.



Και δεν υπάρχει και παραβίαση στην Αρχή Ανάπτυξης Προσωπικότητας, γιατί δεν δέχεται ότι έχουμε όμοιες περιπτώσεις. Θεωρούν ότι έχουμε διαφορετικές περιπτώσεις που θέλουν διαφορετική διαχείριση μέσα στα πλαίσια της ισότητας.

Τα ηθικοδικαιικά ζητήματα, επειδή έχω την παιδεία που έχω και κάνω και τη δουλειά που κάνω, στο μυαλό το δικό μου είναι συνδεδεμένα. Αν κάποιος είχε διαφορετική προσέγγιση στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν θα μου άρεσε η θέση ή όχι θα το σκεφτόμουν δυο και τρεις φορές» διευκρίνισε ο κύριος Βορίδης.

Μάκης Βορίδης: «Είναι αντισυνταγματικό»

«Στο Σύνταγμά μας, στο 21, υπάρχει μία παραθετική μορφή που λέει “η οικογένεια είναι θεμέλιο του Έθνους, πρώτον, δεύτερον μαζί με τη μητρότητα, με την προστασία των παιδιών και είναι υπό την προστασία του κράτους”.

Από αυτό γεννιέται ένα επιχείρημα, κατά τη γνώμη μου υπάρχει θέμα συνταγματικότητας. Βέβαια ο κύριος Γεραπετρίτης έκανε μία καλή τοποθέτηση υπέρ της συνταγματικότητας. Εδώ υπάρχει μία συζήτηση. Η άποψή μου είναι ότι για να περάσει ο νόμος, χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό ορισμό οικογένειας.

Το τρίτο είναι αυτό που ονομάζω εγώ το “ρομαντικό επιχείρημα”, δηλαδή δύο άνθρωποι που αγαπιούνται γιατί να μην μπορεί να ζήσουν μαζί; Η απάντηση σε αυτό το επιχείρημα, είναι όταν διαβάζεις το δικό μας Αστικό Κώδικα, είμαστε ευρωπαϊκό δίκαιο εδώ, και ο Αστικός μας Κώδικας δεν χρησιμοποιεί καθόλου συναισθηματικές φράσεις.

Ο Κώδικας για το γάμο καθορίζει: σχέσεις μεταξύ των συζύγων, υποχρεώσεις γονέων τέκνων. Επομένως είναι μία δομή που δεν απαντά στο λεγόμενο ζήτημα της ιδιωτικής ζωής. Από την αρχή είπα ότι δεν θα ψηφίσω τη διάταξη».



Απάντησε όμως και στο θέμα που έχει προκύψει λόγω της διαφωνίας του με το νομοσχέδιο, αν θα παραιτηθεί ή όχι.

«Προφανώς υπάρχουν τρεις διαφορετικές δυνατότητες: όχι καταψηφίζω, παρών, απέχω. Από την άλλη, είμαι μέλος αυτής της κυβέρνησης, έχω ευθύνη να μην τραυματίζω την κυβέρνηση και να μη δημιουργώ δυσκολίες. Ο πρωθυπουργός δεν θέτει κομματική πειθαρχία.

Ποιος καθορίζει την κυβέρνηση; Ο πρωθυπουργός, αυτός αποφασίζει. Ο πρωθυπουργός δεν μου θέτει θέμα παραίτησης. Μου λένε να πάω εγώ να παραιτηθώ. Εγώ σταθμίζω θέματα, δεν είναι μόνο το νομοσχέδιο είναι και το συνολικό έργο της κυβέρνησης, είναι μην πληγεί η κυβέρνηση. Ακολουθώ αυτό που λέει ο πρωθυπουργός».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X