Κοινωνία

Ξέφυγε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος: «Δεν υπάρχει γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει »

Ξέφυγε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος: «Δεν υπάρχει γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει »
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος: «Δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει, μην τρελαθούμε κιόλας». Σοκάρει με την άποψη που εξέφρασε στην τηλεόραση ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος σχολιάζοντας την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου κατά των αμβλώσεων.

Υποστήριξε πως δεν μπορεί να γεννηθεί παιδί από βιασμό καθώς πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση, όταν όμως ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ όπου φιλοξενήθηκε για το αν θα πρέπει να γεννιέται ένα παιδί που έχει προέλθει από βιασμό ήταν ξεκάθαρος. «Να γεννηθεί και μετά να υπάρχει κάποια πρόνοια…» είπε.

Ο ίδιος έδειξε να μην έχει διαχωρίσει τη μη συναινετική συνεύρεση δύο ανθρώπων καθώς είπε ακόμη προς τους συνομιλητές του πως «Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει έγκυος;» και συνέχισε:

«Δεν γίνεται έτσι σύλλιψις, χρειάζεται συμμετοχή στο έρωτα και των δύο. Δεν μπορεί αλλιώς. Μπορεί να είμαι καλόγερος, παπάς, αλλά τα ξέρω».

Για τις περιπτώσεις που ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, τόνισε ότι θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού».

«Αν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι ότι θα βγει προβληματικό, τότε θα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια της εκκλησίας και να δεχθεί να κάνει άμβλωση αλλά με ( …) επιστημονική και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού», είπε χαρακτηριστικά

Ο Μητροπολίτης σημείωσε ακόμη, ότι η Εκκλησία είναι κατά της αντισύλληψης, αφήνοντας ωστόσο ένα «παράθυρο» για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες εάν συλλάβει μια γυναίκα κινδυνεύει να πεθάνει και όχι «αν κάνουμε έρωτα μόνο για τον έρωτα».

 Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Ζητεί να κάνουν κήρυγμα κατά των αμβλώσεων οι εκκλησίες

Η ανακοίνωση των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε επί διήμερο, την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά τις δύο Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως και ακολούθως:

Ενημερώθηκε περί του Γράμματος της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, σχετικά με την προσεχή επίσκεψή του στις Ι. Μητροπόλεις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Απεφάσισε την αποστολή των εξής Εγκυκλίων προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος:

Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων, προκειμένου να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς κατά την εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου (8-9-2022) και
Περί της συμπληρώσεως εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, προκειμένου να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς την Κυριακή 11η Σεπτεμβρίου 2022, οπότε και τιμάται η μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων της Μικράς Ασίας (Χρυσοστόμου Σμύρνης κλπ.)
Ενέκρινε τον τελικό Κατάλογο των Κληρικών των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων.
Ανανέωσε την θητεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, ως Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής και ενέκρινε την πρότασή του περί διορισμού και των υπολοίπων μελών Αυτής.
Μελέτησε τις κατόπιν σχετικής Εγκυκλίου αυτής υποβληθείσες προτάσεις Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων περί των προσφάτων νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στην τακτοποίηση των οργανικών θέσεων των υπηρετούντων 8.311 Εφημερίων και όλα τα σχετικά ζητήματα.
Τέλος, ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Συνοδικών Επιτροπών, της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, Ιερών Μητροπόλεων, και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X