Κοινωνία

Κοροναϊός: Μεγαλώνει ο κίνδυνος να χτυπήσει στην Ελλάδα

Κοροναϊός: Μεγαλώνει ο κίνδυνος να  χτυπήσει στην Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μέρα τη μέρα αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθεί κρούσμα κοροναϊού  και στην Ελλάδα. Την εκτίμηση κάνει κ. Σωτήρης Τσιόδρας Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας σε γνωστό ιστότοπο.

Ο ίδιος αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες, έχει διαχειριστεί περιστατικά συναγερμών, στα οποία κινητοποιήθηκε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, ο μηχανισμός του συστήματος υγείας. Άλλωστε στον Ελληνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, συνεδριάζουμε καθημερινά σημειώνει.

Τα περιστατικά αυτά, αφορούν στην άφιξη Κινέζων στη χώρα μας, οι οποίοι εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα, τα οποία προσομοιάζουν με αυτά του κορονοϊού. Τελικά αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν μία απλή γρίπη, αναφέρει ο καθηγητής.

Πόσο έτοιμη είναι, όμως, η Ελλάδα στο να διαχειριστεί ένα πιθανό τέτοιο κρούσμα, που έχει αναστατώσει όχι μόνο την Κίνα αλλά και όλο τον κόσμο.

Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας εκτιμά ότι όλο το παιχνίδι θα «παιχτεί» στο δίπολο «έγκαιρη διάγνωση, ανίχνευση» και «απομόνωση», ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Γίνεται κάθε προσπάθεια, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να απομονώσει έγκαιρα ένα ύποπτο περιστατικό, να το διαγνώσει και να διακόψει στην συνέχεια, την αλυσίδα μετάδοσης με τα κατάλληλα μέτρα, σημειώνει. Αυτό βέβαια είναι το καλό σενάριο.

Υπάρχει ωστόσο και το κακό σενάριο. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, αν φτάσουμε στο κακό σενάριο της μετάδοσης του ιού, θα το χειριστούμε σαν την γρίπη που θα την περνά κανείς στο σπίτι, ενώ τα πιο σοβαρά περιστατικά θα νοσηλεύονται αναγκαστικά στο νοσοκομείο.

Ο καθηγητής μας θυμίζει ότι τα συμπτώματα του κορονοϊού, μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης, συνεπώς, έχουν μεγάλη αξία τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Δεν παραλείπει να αναφέρει συνεχώς, ότι κάθε… ύποπτος ταξιδιώτης, οφείλει να είναι ευαισθητοποιημένος και να διαγνωσθεί εγκαίρως.

Σε ερώτηση δε, εάν τελικά ο ιός κολλάει σε απόσταση δύο μέτρων, απαντά… μειδιάζοντας, ότι στα δύο μέτρα κολλάς την γρίπη και όχι τον κορονοϊό…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X