Θέμα

«Κραχ» στις σχέσεις Δένδια – Σακελλαροπούλου με επιθετικές διαρροές! Άγριο παρασκήνιο στο Μαξίμου

«Κραχ» στις σχέσεις Δένδια – Σακελλαροπούλου με επιθετικές διαρροές! Άγριο παρασκήνιο στο Μαξίμου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η παρασημοφόρηση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου και τελικά η… αναίρεσή της έπληξε ακόμα και το κλίμα στην δεξίωση για την 47η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας και ήταν το κυρίαρχο θέμα στα “πηγαδάκια” που στήθηκαν στους κήπους του Προεδρικού, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η (δικαιολογημένη;) απουσία του Νίκου Δένδια. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το libre, συνεργάτης του πρωθυπουργού έχει αναλάβει να μειώσει την ένταση μεταξύ Προεδρικού και ΥΠΕΞ, ενώ λέγεται πως η έντονη δυσφορία Δένδια οφείλεται όχι μόνο στην υπόθεση με τον διασώστη προσφύγων και την (μη) παρασημοφόρησή του αλλά και στην προσπάθεια εμπλοκής, κατά ορισμένες πληροφορίες, συνεργατών της κ. Σακελαροπούλου ακόμα και σε διορισμούς πρέσβεων.

Αλέξης Τσίπρας: «Σφυροκόπημα» στον Μητσοτάκη για το νέο σχολείο! video

Η αλήθεια είναι πως δεν έχει συμβεί ξανά να γίνονται διαρροές “πηγών” μεταξύ της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του υπουργείου Εξωτερικών και να επικρατεί κλίμα έντασης. Το θέμα έχει απασχολήσει και το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση που βάλλουν κατά της Κατερίνας Σακελαροπούλου.

«Είναι Ηλίου φαεινότερο ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη προκειμένου να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Είναι και θεσμικό πρόβλημα και πρόβλημα ουσίας. Πού πηγαίνουμε ως κοινωνία και ως Πολιτεία; Να δημιουργείται κατάσταση ασφυκτικού καθεστώτος όπου όποιος διαφωνεί με τον “αυτοκράτορα” και την πολιτική του δεν θα έχει δικαίωμα είτε να εκφράζει τις απόψεις του είτε να απολαμβάνει της τιμής που η Πολιτεία επιλέγει;», τόνισε, παρεμβαίνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Το χρονικό

Από το πρωί της Δευτέρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα «πινγκ πονγκ» διαρροών του υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας αναφορικά με το ποιος είχε την ευθύνη για την κατάρτιση της σχετικής λίστας των ατόμων που θα παρασημοφορούνταν κατά τη διάρκεια της τελετής για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τις αντιδράσεις σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, οι οποίες προκλήθηκαν από την ακύρωση της παρασημοφόρησης του Αποστολόπουλου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών ανάφεραν ότι δεν έχουν ευθύνη για την απονομή ή όχι τιμητικής διάκρισης καθώς αυτό ανήκει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγές ΥΠΕΞ: Ο κ. Δένδιας δεν έχει υπογράψει καμία λίστα

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οι προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλονται από το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας ενώ ακολούθως εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο Νίκος Δένδιας δεν διατύπωσε καμία πρόταση και δεν έχει προσυπογράψει κάποιο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
«Δεν υπάρχει υπογραφή υπουργού για τιμητικές διακρίσεις. Ας μας δείξει η Προεδρία της Δημοκρατίας αν υπάρχει τέτοια υπογραφή», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η σχετική λίστα ήταν ακόμα υπό διαμόρφωση όταν έγινε η ανακοίνωση από την Προεδρία.

Προεδρία: Υπεύθυνο το ΥΠΕΞ

Με τη σειρά της, πάντως, η Προεδρία της Δημοκρατίας με δύο νεότερες διαρροές δείχνει ως υπεύθυνο το Υπουργείο Εξωτερικών. Αρχικά, με διαρροή στη στήλη «Μικροπολιτικός» στην εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέρεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών ήταν αυτό που πρότεινε πρόσωπα για να παρασημοφορηθούν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του» δήλωσαν «κύκλοι» της Προεδρίας της Δημοκρατία.

Νίκη Κεραμέως… δεν βρέχει! Μορφή «τσουνάμι» οι υπογραφές για την αποπομπή της!

Αργότερα, συνεργάτες της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου επανήλθαν επιμένοντας ότι την ευθύνη για την συμπερίληψη του Ιάσονα Αποστολόπουλου στη λίστα παρασημοφόρησης έχει ο Νίκος Δένδιας: «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 106/1975, άρθρο 1, όπως ισχύει), τα πρόσωπα, στα οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει παράσημα, προτείνονται σε αυτήν από τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου Εξωτερικών. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτείνει τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα προτείνονται αρμοδίως από το ΥΠΕΞ. Εν προκειμένω, στη σχετική αρχική πρόταση, που περιήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας από το υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβανόταν ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος. Εν ολίγοις, η Προεδρία δεν έχει καμία σχέση», αναφέρουν πηγές της Προεδρίας.

Αντίδραση και από ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα προέκυψε όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανακοίνωσε ότι, μετά από δικές του ενέργειες, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος δεν θα τιμηθεί. Η ανακοίνωση του Κ. Μπογδάνου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσο και από κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡα25 να προχωρούν και σε σχετικές ανακοινώσεις.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μάλιστα, δήλωσε ότι θα καταθέσει σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση. Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα, λέγοντας ότι δεν μπορεί βουλευτές με ακραίες απόψεις να είναι «πορτιέρηδες» του Προεδρικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την Κατερίνα Σακελαροπούλου να τοποθετηθεί, από την άλλη, όμως, τίθεται ένα γενικότερο θέμα καθώς η επιλογή της τελευταίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν μια συναινετική επιλογή του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό περιπλέκει την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφύγει να εμπλακεί στην υπόθεση, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως η παρέμβαση Μπογδάνου εκδηλώθηκε μέσω συνεργατών του πρωθυπουργού και όχι απευθείας προς τον υπουργό Εξωτερικών.

Αιχμηρή απάντηση Αποστολόπουλου

Αιχμηρή η απάντηση που δίνει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος μετά την ακύρωση της βράβευσής του από την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο στην εκδήλωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος ο οποίος έγινε το πρόσωπο των ημερών, με πολιτικά κόμματα και εκατοντάδες χρήστες να αντιδρούν στα κοινωνικά δίκτυα καταγγέλλοντας κυβερνητική παρέμβαση, απαντά για την ακύρωση της βράβευσής του, σημειώνοντας, «χαίρομαι που το κράτος μας επιδεικνύει ειλικρίνεια».

Ο διασώστης, στη μακροσκελή ανάρτησή του στο facebook, ασκεί έντονη κριτική σε ελληνική κυβέρνηση και Ε.Ε για τη διαχείριση στο προσφυγικό και αναφέρει:

«Μόνο τους τελευταίους 15 μήνες, οι ελληνικές αρχές έχουν πετάξει χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά στη θάλασσα του Αιγαίου, εγκαταλείποντας τους ακυβέρνητους μέσα σε πλωτές σκηνές (liferaft). Η μόνη απάντηση στα συνεχή βίντεο που βγαίνουν, είναι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους ανθρώπους που τα δημοσιοποιούν.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αυταπόδεικτο ότι η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί ποτέ να είναι αντικείμενο βράβευσης, πόσο μάλλον το υποκείμενο.»

Παράλληλα ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, δεν παραλείπει να απαντήσει στον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο ο οποίος με δημόσια παρέμβασή του «ανακοίνωσε» την ακύρωση της βράβευσης, χαρακτηρίζοντας τον «επιθετικό επικριτή της πολιτικής υπεράσπισης συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας» και επισημαίνει πως παραμένει «περήφανος “επιθετικός επικριτής” για πάντα».

Ένταση στο Προεδρικό

Για σκηνικό απίστευτης έντασης μεταξύ της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του ΥΠΕΞ κάνει λόγο και η “Εστία”, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως έχει υποβληθεί εδώ και καιρό η παραίτηση του δημοσιογράφου και συμβούλου της κ. Σακελαροπούλου Σήφη Πολυμίλη, ο οποίος αντιδρά στην ανάμιξη του συντρόφου της Προεδρού, δικηγόρου των Βρυξελλών Παύλου Κοτσώνη, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο και παρεμβαίνει σε σειρά σημαντικών θεμάτων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X