Θέμα

Lockdown από αύριο Πέμπτη στην Αττική- Το παρασκήνιο της απόφασης

Lockdown από αύριο Πέμπτη στην Αττική- Το παρασκήνιο της απόφασης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το μεσημέρι στις 12 ο Νίκος Χαρδαλιάς εξειδικεύει τα νέα περιοριστικά μέτρα. Αυστηρό lockdown για την Αττική αρχής γενομένης από τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει το λεκανοπέδιο τις τελευταίες ημέρες.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που έφτασαν στα χέρια του Πρωθυπουργού, οδηγούσαν στον μονόδρομο του ολικού lockdown στην Αττική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε όσο ήταν στο Ισραήλ, τη Δευτέρα, για τις «μαύρες» προβλέψεις, όπως τις κατέγραφε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Την αλλαγή πλεύσης στην στρατηγική της κυβέρνησης σηματοδότησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χτες το πρωί, όταν δημόσια δήλωσε ότι εισηγείται ολικό lockdown.

Ήδη από χθες στο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων γινόταν προσπάθεια να διαμορφωθεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα εφαρμοστεί το καθολικό lockdown. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν για την Αττική θα πατήσουν πάνω στο «μοντέλο Πάτρας». Στα μέτρα δηλαδή, που ισχύουν το τελευταίο διάστημα στην αχαϊκή πρωτεύουσα καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου», όπως είχαν κατηγοριοποιηθεί με βάση την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση (σ.σ.: Πάτρα, Χαλκίδα, Αγ. Νικόλαος, Μύκονος και Θήρα).

Στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες επεσήμανε ότι στόχος είναι να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από τον ιό, ώστε να προλαμβάνουμε και όχι να ακολουθούμε το πρόβλημα.

Έτσι από αύριο το πρωί κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία.

Τα καταστήματα εστίασης θα είναι ανοιχτά μόνο για delivery και για take away.

Ανοιχτά θα είναι:

σούπερ μάρκετ, με ωράριο λειτουργίας από Δευτέρα έως Παρασκευή 07:00 μέχρι τις 20.00 και το Σάββατο 07:00 με 17:00, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, καταστήματα οπτικών με ραντεβού και τα περίπτερα σε 24ωρη λειτουργία.

Τα μέτρα του τρίτου αυτού lockdown θα εξειδικευτούν στις 12 το μεσημέρι από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ενώ σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις και για την Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η γενική γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ‘Αννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ‘Αγγελος Μπίνης.

 Το σχέδιο και για την Αττική περιλαμβάνει:

* Aναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου στο σύνολο του. Τα καταστήματα λοιπόν θα κλείσουν και οι πωλήσεις θα μπορούν να γίνονται μόνο μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά με παράδοση στην οικεία του καταναλωτή.

-Από τη γενική απαγόρευση λειτουργίας θα εξαιρεθούν τα καταστήματα τροφίμων γενικά, όπως σούπερ μάρκετ (σσ θα διατηρηθεί η απαγόρευση πώλησης προϊόντων που ανήκουν σε ΚΑΔ σε αναστολή, πχ ρούχα κοκ), παντοπωλεία, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κοκ. Επίσης θα εξαιρεθούν φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια και καταστήματα πώλησης καπνικών / ατμιστικών προϊόντων. Σε όλα τα παραπάνω δίδεται η δυνατότητα, ασχέτως ωραρίου λειτουργίας, να μπορούν να κάνουν delivery προϊόντων ως τη 1 το ξημέρωμα.

-Στις εξαιρέσεις θα συμπεριληφθούν, επιπλέον, τα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά στο σκέλος που αφορά στην επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου, καθώς και τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστις.

-Τα καταστήματα οπτικών / βαρηκοϊας θα συνεχίσουν να λειτουργούν κατόπιν ραντεβού και τα περίπτερα θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν επί 24ωρο.

* Αναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής και πάσης φύσεως υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κοκ). Επίσης αναστολή των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων.

*Αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας

*Σε ο,τι αφορά την εστίαση θα συνεχίσει, ως φαίνεται, η λειτουργία της με τη μέθοδο της διανομής (delivery), πακέτου απ’ το κατάστημα (take away) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive through)

*Σε ο,τι αφορά τις λαϊκές αγορές, αυτές φαίνεται ότι θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τηρώντας όμως τις αποστάσεις ασφαλείας.

Υπό εξέταση το ωράριο

Αν και στο «μοντέλο Πάτρας» τα ΚΤΕΟ λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο, και ραντεβού, πηγές απ’ το υπ. Ανάπτυξης δήλωναν χθες το βράδυ ότι αυτό είναι υπό εξέταση για την Αττική.

Υπό εξέταση επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραμένει και το ζήτημα του ωραρίου με δεδομένο ότι στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου είχε εφαρμοστεί απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα, οπότε καθορίστηκε και η λήξη του ωραρίου των καταστημάτων στις 5. Κάτι όμως που κρίνεται ως πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην Αθήνα.

Θάνατος 16χρονης Μαργαρίτας στη Θήβα: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X