Οικονομία

Ο θετικός απόηχος των stress tests στις ελληνικές τράπεζες

Ο θετικός απόηχος των stress tests στις ελληνικές τράπεζες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όλο το βάρος στην ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους, θα ρίξουν οι τράπεζες μετά το πέρας της βασάνου των stress tests.

Ταυτόχρονα, θα επιδιώξουν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια μέσω αναδιαμόρφωσης της δομής των κεφαλαίων τους, επιδιώκοντας παράλληλα και ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

Απαιτητικά τα stress tests αλλά…

Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τεστ αντοχής από την ΕΚΤ, τα stress tests του 2018 ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά και αυστηρά λόγω των περιορισμών της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε και βασικά στοιχεία της οποίας περιλάμβαναν:

α) την παραδοχή στατικού ισολογισμού,
β) την εμπροσθοβαρή επίπτωση το 2018 από τη μείωση των τιμών των ακινήτων,
γ) τη μη δυνατότητα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και
δ) τη μη δυνατότητα ανατιμολόγησης του δανειακού χαρτοφυλακίου με παράλληλη αρνητική επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι στους δείκτες κύριων εποπτικών κεφαλαίων που ανέδειξε το stress test για την κάθε τράπεζα συμπεριελήφθη και η επίδραση της εφαρμογής του λογιστικού προτύπου IFRS 9. Ωστόσο, ο επόπτης, λόγω της πενταετούς απόσβεσης που ορίστηκε για την επιβάρυνση των πρόσθετων προβλέψεων από το IFRS 9, αφαίρεσε στην εξεταζόμενη κατά τα stress tests τριετία 2018-2020, το 30% της ζημίας από νέες προβλέψεις από τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Θετικά τα ελληνικά μηνύματα!

Με βάση όλα τα παραπάνω, η θετική επίδοση των ελληνικών τραπεζών στα stress tests επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητά τους όσον αφορά στην κεφαλαιακή τους επάρκεια και τους επιτρέπει να επικεντρωθούν στον στόχο τους για τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων. Επιπλέον, οι τραπεζίτες αναμένουν ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας ισχυρό μήνυμα τόσο στις αγορές και στους μετόχους, όσο και στους καταθέτες.

Ειδικότερα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του stress test, οι τράπεζες αναμένουν βελτίωση των συνθηκών ρευστότητάς τους, τόσο με επιστροφή καταθέσεων, όσο και με περαιτέρω άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν προσεχώς σε εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated), αντλώντας κεφάλαια τα οποία θα μπορούν να προσμετρήσουν στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Επιπλέον, θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε εκδόσεις υβριδικών ομολόγων, Tier II και AT 1 (Additional Tier I Capital).

Στόχος των ομολογιακών εκδόσεων στις οποίες αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες θα είναι και η αναδιαμόρφωση της δομής των κεφαλαίων τους, κατά τρόπο που να ενισχύονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και να δημιουργούνται μεγαλύτερες αποδόσεις για τους μετόχους.

Στο επίκεντρο τα έσοδα

Οι τελευταίοι εκτιμάται ότι θα επιμείνουν εφεξής στην ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών και βεβαίως στην ενίσχυση των εσόδων.

Σημειώνεται ότι τα stress tests πραγματοποιήθηκαν υπό το βασικό και υπό το δυσμενές σενάριο μακροοικονομικών παραδοχών για την τριετία 2018-2020, με σημείο αναφοράς τα μεγέθη της 31ης ∆εκεμβρίου 2017 αναμορφωμένα για την επίπτωση της εφαρμογής του IFRS 9. Το αποτέλεσμα προσδιορίσθηκε βάσει του ∆είκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1), ενώ δεν εφαρμόσθηκε ελάχιστο όριο κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το capital.gr, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τη διαδικασία, αποτέλεσμα που σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του SSM, τις απομακρύνει από το ενδεχόμενο να χρειαστούν άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση. Σημειώνεται ότι την καλύτερη επίδοση και στα δύο σενάρια (βασικό – δυσμενές), με τα περισσότερα και καλύτερα ποιοτικά κεφάλαια, πέτυχε η Alpha Bank, η οποία ακολουθεί τη συντηρητική προσέγγιση στον υπολογισμό του σταθμισμένου ενεργητικού.

Οι επιδόσεις των τραπεζών στα τεστ αντοχής είχαν ως εξής

stress tests

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X