Οικονομία

ΑΑΔΕ -ΑΦΜ: Αυτόματα σε 12χρονα

ΑΑΔΕ -ΑΦΜ: Αυτόματα σε 12χρονα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΑΑΔΕ- ΑΦΜ: Το πρώτο εφόρου ζωής τους αριθμό αποκτούν ανήλικοι που συμπληρώνουν το 12ο έτος της ηλικίας τους

 

Το μέτρο που καθιερώνεται για πρώτη φορά από την ΑΑΔΕ, την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, χορηγεί σε ανηλίκους από 12 ετών και άνω, τον αριθμό που θα έχουν μαζί τους μια ζωή.

Συγκεκριμένα οι ανήλικοι που έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν το 12ο έτος ηλικίας , θα αποκτήσουν αυτόματα ΑΦΜ με βάση τα στοιχεία φορολογίας εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών.

Η ταυτοποίηση των ανηλίκων και των γονέων τους γίνεται ψηφιακά και οι γονείς θα ενημερώνονται για τον ΑΦΜ που αποδόθηκε στο παιδί τους ηλεκτρονικά με τους εξής τρόπους:

Ηλεκτρονική ειδοποίηση στο email που έχουν δηλώσει στην εφορία

Ανάρτηση στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο/Επικοινωνία / τα μηνυματά μου

Επίσης τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανήλικου θα εμαφνίζονται στο εξής ως «σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων στην κατηγορία του Μητρώου στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό πάνω από 350.000 ανήλικοι θα αποκτήσουν ΑΦΜ, ενώ μέχρι σήμερα οι αιτήσεις κάθε χρόνου κυμαίνονται περίπου στις 80.000.

Στόχος στην επόμενη φάση, είναι η απόδοση ΑΦΜ σε όλα τα παιδιά από το πρώτο έτος της ηλικίας τους .

Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι με την απόκτηση ΑΦΜ ο ανήλικος δεν καθίσταται υπόχρεος υποβολής φορολογικής δήλωσης, παρά μόνο αν συντρέχουν λόγοι όπως από την παροχή της προσωπικής εργασίς του και από σύνταξη λόγω θανάτου ενός εκ των δύο γονέων του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X