Οικονομία

Αδωνις Γεωργιάδης: Ανακοίνωσε νέες αυξήσει στις τιμές φαρμάκων

Αδωνις Γεωργιάδης: Ανακοίνωσε νέες αυξήσει στις τιμές φαρμάκων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα αύξηση στις τιμές των φαρμάκων ανακοίνωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Την ανακοίνωση έκανε στη μεγάλη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας για τις νέες επενδύσεις της σε 3 παραγωγικές μονάδες στην περιοχή, που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Τρίπολη.

Αρχικά γνωστοποίησε ότι σε 15 ημέρες θα καλέσει στο γραφείο του ευρεία σύσκεψη παραγόντων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να μελετήσουν όλοι μαζί την εξέλιξη του clawback το πρώτο 3μηνο του 2024 και να εξεταστούν προτάσεις για περαιτέρω μείωση των επιστροφών, που σημαίνει αύξηση της τιμής των φαρμάκων.

 

«Αν δεν ελεγχθεί το clawback, δεν θα βρίσκουν οι ασθενείς το φάρμακό τους. Διότι ορισμένες εταιρίες δεν θέλουν πια να φέρουν καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, προβάλλοντας το γνωστό εκβιαστικό επιχείρημα της έλλειψης φαρμάκων.

Εξάλλου, είναι έτοιμο προς υπογραφή το επόμενο στάδιο του επενδυτικού clawback που δίνει ανακούφιση στη φαρμακοβιομηχανία αλλά αναπτύσσει παράλληλα τη επαναβιομηχάνιση της χώρας.

 

Ο υπουργός Υγείας μάλιστα υποσχέθηκε ότι το clawback θα φτάσει στους στόχους που έχουν τεθεί και απηύθυνε πρόσκληση στις ξένες φαρμακοβιομηχανίες να έρθουν να χτίσουν παραγωγικές μονάδες ώστε να κερδίσουν κι αυτές τη μείωση επιστροφών που προσφέρεται από το επενδυτικό clawback.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι -εκτός από το τεράστιο πρόβλημα σε ολόκληρη την ΕΕ που πυροδότησε η πανδημία- ευθύνονται και οι υπερβολικά χαμηλές τιμές των φαρμάκων. Και θύμισε ότι πρόσφατα εξέδωσε ΥΑ για την προστασία των φαρμάκων με τιμή κάτω των 10 ευρώ και προανήγγειλε μάλιστα και αυξήσεις ώστε να μην χαθούν από την αγορά παλιά, φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα.

Επίσης προανήγγειλε ενεργοποίηση Επιτροπών Ογκολογικών Φαρμάκων στα νοσοκομεία διότι όπως διαπίστωσε σε συζητήσεις με Ενώσεις ογκολόγων, τα 3/4 των ογκολογικών σκευασμάτων δεν χρειάζονται!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X