Οικονομία

Αιφνίδια «ντου» του SSM στις ελληνικές τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια!

Αιφνίδια «ντου» του SSM στις ελληνικές τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Επιτόπιους ελέγχους ανά τρίμηνο διενεργούν τα κλιμάκια της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) προκειμένου να διαπιστώνουν εάν οι ελληνικές τράπεζες τηρούν τις δεσμεύσεις τους στη μάχη ενάντια στα κόκκινα δάνεια.

Τα κόκκινα δάνεια και οι ελληνικές τράπεζες

Εποπτική πηγή χαρακτηρίζει «εξαιρετικά γενναία» τη στοχοθεσία που κατέθεσαν οι συστημικές τράπεζες στον Επόπτη τον περασμένο Μάρτιο, η οποία προβλέπει επιπλέον «ψαλίδι» στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 10 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τους στόχους που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του 2018. «Στους στόχους τους, οι τράπεζες έχουν συμπεριλάβει πολύ αισιόδοξες προβλέψεις σε μακροοικονομικό επίπεδο, όπως είναι η πιστωτική επέκταση και οι τιμές των ακινήτων», εξηγεί στο insider.gr η ίδια πηγή.

Επισημαίνεται ότι, ακόμη και οι προβλέψεις για το ΑΕΠ, οι οποίες θεωρούνται «λογικές» από την ίδια πηγή, ενδέχεται να αποδειχθούν υπεραισιόδοξες, ιδίως μετά τα στοιχεία α΄τριμήνου που δημοσιοποιήθηκαν εχθές, Τρίτη, και θέτουν την ανάπτυξη στο 1,3% έναντι 1,9% που προβλέπει η ΤτΕ για το τρέχον έτος.

«Ψαλίδι» 60 δισ. ευρώ στα NPEs έως το 2021

Σημειώνεται ότι οι αναθεωρημένοι στόχοι των τραπεζών προβλέπουν συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 60 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης 50 περίπου δισ. που προέβλεπαν οι αρχικοί στόχοι.  Συγκεκριμένα, επιδιώκεται μείωση των NPEs κατά  62% το διάστημα Ιούνιος 2018 – Δεκέμβριο 2021, με το υπόλοιπο των NPEs να καταλήγει στα 34,1 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου.

Δραγασάκης: Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι εάν θα έχουμε ανάπτυξη δίκαιη χωρίς αποκλεισμούς

Οι εμπειρογνώμονες του SSM πραγματοποίησαν την πρώτη επίσκεψή τους στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου και η επόμενη επίσκεψη αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Παρότι ο Επόπτης ζητά αναλυτική τεκμηρίωση για τους στόχους που καταρτίζουν οι τράπεζες, δεν προβαίνει σε έγκριση ή απόρριψή τους. Αυτό που κάνει είναι να παρακολουθεί στενά την υλοποίησή τους και, σε περίπτωση που διαπιστώσει απόκλιση, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Γιατί… ακόμα πιο αισιόδοξα

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, πάντως, η πιο φιλόδοξη στοχοθεσία που καταρτίστηκε την άνοιξη σχετίζεται τόσο με την αναμενόμενη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών (συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την πορεία των τιμών των ακινήτων) όσο και με το πιο ευνοϊκό θεσμικό περιβάλλον για τη διαχείριση των NPEs που έχει διαμορφωθεί μετά την άρση αρκετών σχετικών εμποδίων (π.χ. ταχύτερη διεκπεραίωση δικαστικών υποθέσεων, επιτάχυνση πλειστηριασμών κ.ά.).

«Παρατηρείται επίσης ότι, σε σχέση με την προηγούμενη στοχοθεσία, οι τράπεζες μεταθέτουν το βάρος της μείωσης των ΜΕΔ στις πωλήσεις, όπου στοχεύουν σε σημαντική αύξηση, συγκριτικά με τις ρευστοποιήσεις οι οποίες έχουν αναθεωρηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο. Στη διαφοροποίηση της στρατηγικής των τραπεζών έχει συμβάλει μεταξύ άλλων και η ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς μέσω της αδειοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος σημαντικού αριθμού εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις», αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X