Οικονομία

Αναδρομικά σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους – Ποιοι τα διεκδικούν

Αναδρομικά σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους – Ποιοι τα διεκδικούν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 1,5 εκατ. συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά.

Τα αναδρομικά «έρχονται» από τις αντισυνταγματικές περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Τα αναδρομικά που εκκρεμούν προέρχονται κυρίως:

  • Από περικοπές 11 μηνών σε επικουρικές συντάξεις.
  • Από περικοπή των Δώρων.
  • Από καθυστερημένους επανυπολογισμούς συντάξεων γήρατος αλλά και χηρείας.
  • Από την επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για τα έτη 2017 και 2028 στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια (περίπου 380.000 συνταξιούχοι) θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν. Το πρόβλημα όμως αφορά άλλους 900.000 που δεν προσέφυγαν επειδή πίστεψαν ότι θα πάρουν πίσω κάτι από τις άδικες περικοπές και χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια, από τη στιγμή που δικαιώθηκαν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το θέμα των αναδρομικών δεν έχει κλείσει για την κυβέρνηση, καθώς αναμένεται μία ακόμα απόφαση για τα Δώρα των επικουρικών συντάξεων που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου στις 17 Απριλίου.

Μετά την απόφαση η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα ανοίξει τα χαρτιά της και θα ξεκαθαρίσει αν θα αφήσει εκτός αναδρομικών τους συνταξιούχους χωρίς αγωγές ή αν θα καταβάλει ένα οριζόντιο ποσό (π.χ. 600-800 ευρώ) για την αποκατάσταση ενός μέρους των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές στις επικουρικές συντάξεις.

Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, παγώνει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από τους συνταξιούχους οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά Δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαίου 2016.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η επιστροφή της ΕΑΣ στους συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιούνται αναδρομικά 2 ετών, ενώ όσοι προσέφυγαν πριν την έκδοση της απόφασης δικαιούνται αναδρομικά ως 5 έτη.

Τα σενάρια που εξετάζονται για τα αναδρομικά στις συντάξεις μετά τη νέα απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την τύχη των Δώρων είναι:

  • Να πληρωθούν με ένα εφάπαξ ποσό της τάξης των 600 ως 800 ευρώ οι συνταξιούχοι που δεν προσέφυγαν δικαστικά και όσοι έχουν εκκρεμείς δίκες να περιμένουν τα αναδρομικά που θα τους βγάλουν τα δικαστήρια.
  • Να πληρωθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές και κανείς άλλος.
  • Να επιστραφούν αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους που είχαν περικοπές σε επικουρικές συντάξεις Δώρα επικουρικής – Δώρα κύριας σύνταξης και μειώσεις από την ΕΑΣ όσον αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Το σενάριο αυτό έχει κόστος 2,3 δισ. ευρώ και, αν αποφασιστεί, τότε η πληρωμή τους θα γίνει με δόσεις ίσως και σε 5 χρόνια.
  • Να επιστραφούν αναδρομικά σε όσους έχουν καταθέσει αγωγές όσον αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και να πληρωθούν αναδρομικά από την ΕΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
  • Να επιστραφούν αναδρομικά μόνον σε όσους έχουν κάνει αγωγές για τις επικουρικές και, αν το ΑΕΔ αποφασίσει υπέρ των Δώρων, τότε να επιστραφούν τα Δώρα ενός 11μήνου σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X