Οικονομία

Ανοδικά συνεχίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Ανοδικά συνεχίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μεσοπρόθεσμο, αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, έξοδος από τα μνημόνια. Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και οι εξελίξεις

Μπορεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022 που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα να προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 7,9 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία και αύξηση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές κατά 16,99 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτές οι στοχεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης άφησαν ασυγκίνητους τους επενδυτές, όπως προκύπτει από τη σημερινή εξέλιξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Ειδικότερα, το δεκαετές ομόλογο αναφοράς καταγράφει απόδοση 4,5% και το spread έναντι του γερμανικού τίτλου διαμορφώνεται στις 409 μονάδες βάσης. Το πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 3,71%, το 15ετές απόδοση 4,79% και το 20ετές απόδοση 4,99%.

Βασικός λόγος που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά είναι η Ιταλία και οι πολιτικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα που ασκούν πιέσεις στις τιμές των ιταλικών τίτλων. Σήμερα το δεκαετές ιταλικό ομόλογο αναφοράς καταγράφει απόδοση 2,8% και το διετές ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 1,058%.

ΕΝΦΙΑ: Πού αλλάζει και ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο

Στη βάση αυτή η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του ελληνικού και ιταλικού δεκαετούς διαμορφώνεται στις 184 μονάδες βάσης. Όταν το spread μεταξύ του ελληνικού και του πορτογαλικού δεκαετούς είναι στις 267 μονάδες βάσης. Και το spread μεταξύ του ελληνικού και του ισπανικού δεκαετούς είναι στις 311 μονάδες βάσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X