Θέμα

Αντικειμενικές αξίες -Σήμερα τα αποκαλυπτήρια: Όλες οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ -Δώρο 450 εκατ. ευρώ στους μεγαλοϊδιοκτήτες

Αντικειμενικές αξίες -Σήμερα τα αποκαλυπτήρια: Όλες οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ -Δώρο 450 εκατ. ευρώ στους μεγαλοϊδιοκτήτες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Τριαντόπουλος θα κάνουν σε λίγη ώρα τα αποκαλυπτήρια των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων .

Θα παρουσιάσουν τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Οι 13.808 νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων και συγκεκριμένα στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από τις 13.808 τιμές ζώνης, οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

Για τις 133 νέες επεκτάσεις προκύπτουν αυξήσεις ακόμη και 40%. Με τις αλλαγές στις τιμές ζώνης , η φορολογική βάση επιβολής του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται στο 98% των ακινήτων από 85% σήμερα. Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων η εικόνα είναι ξεκάθαρη.

«Δωράκι» στους μεγαλοϊδιοκτήτες ετοιμάζει η κυβέρνηση

Πρόκειται για την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, την οποία μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, να εφαρμόσει σταδιακά από το επόμενο έτος. Η εν λόγω κατάργηση θα «χρηματοδοτηθεί» από τα έσοδα που θα εισπράξουν τα ταμεία του κράτους από την ένταξη των νέων περιοχών στο σύστημα που θα «τρέξει» η ΑΑΔΕ, καθώς και τη δημιουργία του νέου ψηφιακού χάρτη αξιών ακινήτων. Με την κατάργηση του φόρου θα καταστεί πιο ελαστική η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας για τους κατέχοντες και ειδικά για τους περίπου 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που καταβάλλουν ετησίως τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η μαζική ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αξιών των ακινήτων περιοχών που έως τώρα παραμένουν εκτός φορολόγησης μπορεί να δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει τη μείωση και κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Όπως είναι ευνόητο, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας, ήτοι όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία 400.000 ευρώ και πλέον. Περισσότερο ωφελημένοι όμως θα είναι οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, τους οποίους ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει με συντελεστές άνω του 1%.

Οι νέες αντικειμενικές και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών, θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος στις 3.478 περιοχές, προκειμένου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να εξουδετερωθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν σε πολλές περιοχές από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσουν και τη μείωση των συντελεστών ή και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει σήμερα για την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει σήμερα πάνω από 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% -1,15%. Οι παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αλλά στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου θα εξαρτηθούν από την άσκηση προσομοίωσης των 13.808 αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων που έχει αναλάβει να τρέξει τους επόμενους μήνες η ΑΑΔΕ.

Ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από το Σεπτέμβριο του 2021 έως και το Φεβρουάριο του 2022.

 Σε ποιες περιοχές αναμένεται άνοδος

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς περιμένουν άνοδο των αντικειμενικών αξιών σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως:

– Κουκάκι, Εξάρχεια, Πατήσια, Κυψέλη, Παγκράτι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι

– σε περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως: Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη

– σε συνοικίες του Πειραιά, όπως: Αιγάλεω, Περιστέρι, Κορυδαλλός,

Πότε καταργείται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν. Πρόκειται για έναν φόρο, πάνω στον φόρο, ο οποίος πληρώνεται από περίπου 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ποιοι πληρώνουν διπλό φόρο

Κάθε χρόνο περίπου 400.000 φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν διπλό φόρο ακινήτων, αφού επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους και επιπρόσθετα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%, για ακίνητη περιουσία πάνω από τα 250.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, όπου το μέτρο αφορά περίπου 50.000 νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5‰ ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με 1‰.

Την προηγούμενη χρονιά ο φόρος που βεβαιώθηκε ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιθυμούν την κατάργηση του φόρου, ενώ οι ειδικοί της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος φόρος στα νομικά πρόσωπα αποτρέπει τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν. Η κατάργησή του θα συμβάλλει στην περαιτέρω τόνωση της αγοράς.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο νέο σύστημα τιμών

Θα επηρεαστούν περίπου 3.000 – 3.500 νέες περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν εκτός και θα αποφέρουν έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ. Αργότερα, θα ενταχθούν ακόμη περίπου 3.500 περιοχές.

Πρόκειται για τις περιοχές:

Στην Αττική οι νέες εντάξεις στο αντικειμενικό σύστημα αφορούν περιοχές: στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τον Ασπρόπυργο. Επίσης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.

Στη Θεσσαλονίκη αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας.

Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα ενώ στο νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι.

Μεγαλύτερη φορολογητέα αξία θα αποκτήσουν τα ακίνητα στην Ιθάκη αλλά και την Κεφαλονιά.

Το ίδιο ισχύει και για περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στην Πάρο αλλά και στην Κέρκυρα, την Ρόδο και άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X