Οικονομία

Αύξηση τιμών σοκ στο ελαιόλαδο: Εκτιμήσεις για 10.000€ ανά τόνο

Αύξηση τιμών σοκ στο ελαιόλαδο: Εκτιμήσεις για 10.000€ ανά τόνο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση τιμών σοκ στο ελαιόλαδο: Η Ισπανία και Ιταλία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους εισήγαγαν σχεδόν όλες τις ποσότητες ελαιόλαδου από την ελληνική αγορά.

Αυξήσεις τιμών σοκ αναμένουν τους καταναλωτές, καθώς σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς, η τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι του σουπερμάρκετ από τον Νοέμβρη θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ.

Αναμένεται να επηρεαστούν και άλλα προϊόντα, που χρησιμοποιούν ως παράγωγο το ελαιόλαδο.

Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από την Ανδαλουσία αυξήθηκε κατά 120% από 3,83 €/κιλό σε 8,50 €/κιλό. Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, παρήγαγε μόλις το ήμισυ της κανονικής της ποσότητας λαδιού κατά την τελευταία συγκομιδή, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου.

Πολλοί παίκτες στην αγορά «αρχίζουν να ανησυχούν ότι η Ισπανία θα ξεμείνει από προσφορά πριν από τη νέα συγκομιδή», έχει δηλώσει ο αναλυτής τιμών της Mintec, Kyle Holland.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι και σε άλλες προμηθεύτριες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία η παραγωγή θα είναι πολύ μικρότερες, γεγονός που θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην αγορά ελαιόλαδου.

Το ελαιόλαδο βρίσκεται υπό πίεση εδώ και μήνες, με τους παραγωγούς να προειδοποιούν για ελλείψεις από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα είναι έκπληξη αν μέσα στο επόμενο δίμηνο, η τιμή στο ελαιόλαδο «σπάσει» το φράγμα των 10.000 ευρώ ανά τόνο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X