Οικονομία

“Χαμός” με τους υδρογονάνθρακες! Ικανοποίηση και… μεγάλα όνειρα

“Χαμός” με τους υδρογονάνθρακες! Ικανοποίηση και… μεγάλα όνειρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες έχει φέρει μεγάλη ικανοποίηση τόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Η υποβολή προσφορών για τους διαγωνισμούς για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης», «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και για τη θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα είχαν μεγάλη ανταπόκριση.

Οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις προσέλκυσαν το ενδιαφέρον διεθνών ομίλων όπως είναι η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil και η ισπανική Repsol με τις δυο πρώτες να διεκδικούν σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και την τρίτη να διεκδικεί σε κοινοπραξία επίσης με τα ΕΛΠΕ τις έρευνες στο Ιόνιο.

Οι υδρογονάνθρακες και το κακό που… ξορκίστηκε!

Η υποβολή των προτάσεων το απόγευμα της Δευτέρας έδωσε τέλος σε ένα «κακό προηγούμενο» που είχαν δημιουργήσει άγονοι διαγωνισμοί του παρελθόντος όπως ήταν ο μεγάλος κύκλος θαλάσσιων παραχωρήσεων για 20 οικόπεδα στο Ιόνιο και την Κρήτη όπου ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μόνο από μία πολυεθνική, τη γαλλική Total (σε κοινοπραξία με την ιταλική Edison και τα ΕΛΠΕ).

Το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ, της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης του κλάδου, αλλά και διεθνών ομίλων για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στέλνει «θετικά σήματα» στους ξένους επενδυτές ότι στην Ελλάδα γίνονται μεγάλες επενδύσεις και μάλιστα σε έναν κλάδο όπως είναι το upstream, o oποίος είχε παραμείνει για αρκετά χρόνια στάσιμος.

Σημαντικό ρόλο στην «αναβίωση» του κλάδου διαδραμάτισε η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου καθώς η Ελλάδα έχει ενσωματώσει τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς αλλά και η ενεργοποίηση της ΕΔΕΥ η οποία σημειώνει έντονη δραστηριότητα την τελευταία διετία συντονίζοντας και προωθώντας τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο εξωτερικό με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών.

Έκδηλη η ικανοποίηση για τους υδρογονάνθρακες

Για την εξέλιξη των διαγωνισμών ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στο insider.gr εξέφρασε την ικανοποίησή του και αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής ξένων ομίλων.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η ισπανική Repsol, μια διεθνής επιχείρηση η οποία παράγει περισσότερα από 770.000 βαρέλια την ημέρα και παρουσιάζει μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα του LNG έδειξε ότι ενδιαφέρεται για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο, τόσο το χερσαίο, δηλαδή στα Ιωάννινα όπου δραστηριοποιείται ήδη με την Energean, όσο και για το θαλάσσιο χώρο στη Δυτική Ελλάδα δηλαδή για το Ιόνιο, για το οποίο υπέβαλε τη Δευτέρα προσφορά σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ. Η τοποθέτηση αυτή της Repsol είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα», ανέφερε σχετικά ο κ. Μπασιάς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X