Οικονομία

Χουλιαράκης: Ζητά εξοικονόμηση πόρων από τα υπουργεία

Χουλιαράκης: Ζητά εξοικονόμηση πόρων από τα υπουργεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι θεσμοί δεν λαμβάνουν υπόψη στους υπολογισμούς τους για το πρωτογενές πλεόνασμα τις εξοικονομήσεις από τη λεγόμενη «επισκόπηση δαπανών» (spending review). Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε αυστηρές οδηγίες στα υπουργεία να καταθέσουν προτάσεις για εξοικονόμηση πόρων, με σκοπό τη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου.

Κι αυτό ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις για την κοινωνική προστασία ευάλωτων πληθυσμών σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα με τρόπο διατηρήσιμο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πρέπει να σημειωθεί πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέσω της επισκόπησης δαπανών διασφάλισε στον προϋπολογισμό του 2018 περίπου 260 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν μια σειρά στοχευμένων κοινωνικών πολιτικών για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων. Όπως η ενίσχυση των χορηγούμενων οικογενειακών επιδομάτων, των σχολικών γευμάτων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Ωστόσο, η επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης, «πατέρας» της οποίας είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς αυτός την εισηγήθηκε και την εφάρμοσε, δεν αποτελεί μια εφάπαξ άσκηση για εξοικονόμηση πόρων.

Επιστροφή έως 60 ευρώ στις πτήσεις της Aegean με την Eurobank!

Με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών συστάθηκε στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η Διεύθυνση Αξιολόγησης Δράσεων Γενικής Κυβέρνησης, με κύριο στόχο τη διαρκή συγκριτική αξιολόγηση κάθε δαπάνης της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε οι διατιθέμενοι δημόσιοι πόροι να έχουν υψηλή και μετρήσιμη κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Εξοικονόμηση πόρων… με πρόγραμμα

Στη βάση αυτή η Διεύθυνση Αξιολόγησης Δράσεων Γενικής Κυβέρνησης έχει αναλάβει την ευθύνη για τον ετήσιο προγραμματισμό των επισκοπήσεων δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, την επεξεργασία των στοιχείων δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς εντοπισμό περιοχών προς επισκόπηση, καθώς και την οργάνωση των επισκοπήσεων και το συντονισμό των φορέων για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος επισκοπήσεων.

ΕΦΚΑ: Διορία 10 ημερών για τον επανυπολογισμό 2 εκατομμυρίων κύριων συντάξεων

Χθες με εγκύκλιο του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ζήτησε από τα υπουργεία να αποστείλουν στη Διεύθυνση Αξιολόγησης Δράσεων Γενικής Κυβέρνησης έως τις 25 Μαρτίου 2018 απολογισμό εκτέλεσης Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018 και εκτίμηση πραγματοποιήσεων πρώτου εξαμήνου για όλες τις δράσεις με τις οποίες συμμετέχουν στην επισκόπηση δαπανών, αλλά και ονομαστική λίστα με τα στελέχη των υπηρεσιών των υπουργείων που θα τα εκπροσωπούν σε θέματα επισκόπησης δαπανών.

Παράλληλα, συστάθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδική 11μελής ομάδα που θα αναλάβει την επισκόπηση των δαπανών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα τον εντοπισμό δαπανών μειωμένης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας και τη δημιουργία δεικτών παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δαπανών του υπουργείου. Η επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσεις της έως το Μάιο με σκοπό την έγκρισή τους από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X