Οικονομία

Χρέος: Τι χάνει η Ελλάδα εάν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

Χρέος: Τι χάνει η Ελλάδα εάν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Γενικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε χθες πως η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης στο ελληνικό χρέος, που αποφάσισε το Eurogroup στις 21 Ιουνίου θα εξαρτηθεί από τη μεταρρυθμιστική στόχευση της Ελλάδος.

Αυτό, είναι κάτι που δείχνει ξεκάθαρα πως η απομείωση του χρέους δεν είναι μια διαδικασία «εφάπαξ και άνευ όρων».

Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να μείνει συνεπής στα όσα έχει συμφωνήσει με την ευρωζώνη διαφορετικά, σύμφωνα με το insider.gr, θα κινδυνεύσει να βρεθεί χωρίς το δίχτυ προστασίας της ζώνης του ευρώ. Τι θα σήμαινε αυτό;

Αυτά θα… χαθούν για το χρέος αν δεν είναι συνεπής η Ελλάδα

-Ότι οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος κατά μέσο όρο δεν θα διαμορφώνονταν στο 10,6% του ΑΕΠ την περίοδο 2018-2032, αλλά πολύ υψηλότερα.

-Ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ δεν θα μειωνόταν στο 128% του ΑΕΠ το 2032, που είναι σήμερα το βασικό σενάριο, αλλά θα βρισκόταν κοντά στο 134% του ΑΕΠ.

-Ότι η Ελλάδα δεν θα λάμβανε στο διάστημα 2018-2022 τα κέρδη των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομολόγα (SMP / ANFA) ύψους 4,8 δισ. ευρώ.

-Ότι δεν θα ίσχυε η κατάργηση του «επιτοκιακού πέναλτι» (step-up interest rate margin) από τα δάνεια του EFSF που σήμερα οδηγεί στην εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

-Ότι η Ελλάδα δεν θα προστατευόταν από τον επιτοκιακό κίνδυνο μέσω συμφωνιών ανταλλαγής επιτοκίων.

-Ότι η Ελλάδα θα έχανε τη «ρήτρα ραντεβού» ( rendez-vous clause) για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το 2032.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X