Οικονομία

Χρηματιστήριο: Στήριγμα από τη Moody’s… πιέσεις από τον MSCI

Χρηματιστήριο: Στήριγμα από τη Moody’s… πιέσεις από τον MSCI
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινείται σήμερα, Πέμπτη 29.11.2018, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αντιδρά θετικά στην έκθεση της Moody’s για το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια.

Όλα αυτά αν και δεν “ξεχνά” τις αναταράξεις ενόψει του rebalancing από την αναθεώρηση των δεικτών του MSCI.

Πώς κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,67% στις 607,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.613,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 2,78% στις 430,43 μονάδες.

Αδιαμφισβήτητα η αγορά προσπαθεί να παρακολουθήσει τα διάφορα σχέδια που έρχονται στη δημοσιότητα αναφορικά με πρωτοβουλίες μείωσης των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών. Εάν και αυτές οι λύσεις δείχνουν να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τις επιπτώσεις τους στους υφιστάμενους μετόχους, με την αγορά να παραμένει επιφυλακτική.

Ωστόσο, η Moody’s έκρινε ως credit positive το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την ποιότητα των assets τους και την ποιότητα της κεφαλαιακής τους βάσης, χάρη στη χαμηλότερη αναλογία των DTCs. Τα NPEs στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώνονται στα περίπου 89 δισ. ευρώ (τον Ιούνιο) ή στο 48% του συνόλου των δανείων στον ισολογισμό.

Οι ροές…

Επίσης, οι ροές που έχουν να κάνουν με τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI πιθανότατα να αρχίσουν να γίνονται εντονότερες σήμερα και να κορυφωθούν, αύριο Παρασκευή στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Από την προσεχή Δευτέρα, ο MSCI Standard της Ελλάδας δεν θα διαθέτει στη λίστα του τις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Τα index trucked funds, λοιπόν, διευθετούν τις απαραίτητες εκκρεμότητες με τις εν λόγω μετοχές, προκειμένου ο Δεκέμβριος να μην τα βρει κόντρα στο καταστατικό τους.

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από το αμερικανικό ράλι

Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε και τις μεγάλες αποκλίσεις τίτλων τόσο σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά όσο και εντός της ημέρας. Οι ροές λόγω MSCI “ανακατεύουν” τα ούτως ή άλλως ρηχά νερά του ΧΑ, αυξάνοντας τη δυσκολία της ορατότητας. Βέβαια, μπορεί σε αυτό το μέτωπο να βοηθήσει και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου, με τις Alpha Bank και Εθνική να ανακοινώνουν σήμερα, με την Πειραιώς την Παρασκευή.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει σήμερα άνοδο 3,65%, με την Alpha Bank να είναι στο +2,62%, και τις Grivalia, Aegean, Coca Cola, Motor Oil, ΔΕΗ, Φουρλή και Πειραιώς να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Βιοχαλκο και Jumbo.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ υποχωρεί κατά 2,83%, με τη ΓΕΚ Τέρνα και τον Μυτιληναίο να κινούνται με απώλειες 1,30% και 1,14% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Τιτάν, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X