Οικονομία

Χρηματιστήριο: Υποχώρηση υπό την πίεση της… Morgan Stanley

Χρηματιστήριο: Υποχώρηση υπό την πίεση της… Morgan Stanley
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα των 620 μονάδων υποχωρεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν προσπάθησε νωρίτερα, αλλά τελικά… δεν καταφέρνει να απορροφήσει τις πιέσεις που εντάθηκαν στον τραπεζικό κλάδο από τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley για τις επιπτώσεις της μείωσης των NPEs.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,80% στις 620,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,76% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.631,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,22% στις 428,23 μονάδες.

Η αγορά και το ΧΑ

Η γενική αίσθηση της αγοράς ότι το “παιχνίδι” στο ΧΑ θα παιχτεί από τον τραπεζικό κλάδο και από το κατά πόσο αυτός μπορεί να αντεπεξέλθει στον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά σήμερα. Η Morgan Stanley προχώρησε σε μια αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο τραπέζι, κρίνοντας τελικά ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στον κλάδο δεν δημιουργούν ευκαιρίες στις τραπεζικές μετοχές για τους επενδυτές που θέλουν να ποντάρουν στο σενάριο του στόρι της ανάκαμψης της Ελλάδας.

Όπως εξηγεί, η επίτευξη των στόχων μείωσης των NPEs περιορίζει τα περιθώρια βελτίωσης των εσόδων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ενώ για έναν δείκτη NPEs στο 10% θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση ύψους 11,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως τονίζει, η δημιουργία μία bad bank είναι αυτή που θα μπορέσει να “ξεκλειδώσει” την bullish στάση στις τραπεζικές μετοχές και ειδικά σε αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.

Στην ουσία τι μας λέει η Morgan Stanley; Ότι είναι νωρίς ακόμη οι επενδυτές να τοποθετηθούν στον κλάδο, αφού για να επιτευχθούν οι στόχοι δεν αποκλείεται αυτό να σημάνει και σημαντικές απώλειες στους υφιστάμενους μετόχους. Με αυτήν την προοπτική να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, ποιος επενδυτής θα έβαζε τα χρήματά του στον κλάδο;, αναρωτιούνται οι εγχώριοι αναλυτές, δείχνοντας στην ουσία το δομικό ζήτημα που έχει καθηλώσει την ελληνική αγορά.

Πώς κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν απώλειες 2,17% και 2,11% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Εθνική, ΟΤΕ και Alpha Bank.

Έξτρα πετρέλαιο και επίδομα θέρμανσης! Πότε θα δοθεί – Ποιοι οι δικαιούχοι

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Grivalia, Βιχοαλκο, Jumbo, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Motor Oil, Μυτιληναίος, Φουρλής, Τιτάν και Eurobank. Στον αντίποδα, οι ΔΕΗ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ σημειώνουν μικρά κέρδη, με τον ΟΛΠ να παραμένει αμετάβλητος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X