Οικονομία

Διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το βλέμμα στον… Τραμπ

Διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το βλέμμα στον… Τραμπ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διορθωτικά κινείται σήμερα, Πέμπτη 02.08.2018 το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει εντός του στενού εύρους διακύμανσης.

Αλλά και με πολύ χαμηλούς συναλλακτικούς όγκους, οι οποίοι δεν σταματούν να προβληματίζουν τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Πώς κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,49% στις 757,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,38 εκατ. ευρώ και ο όγκος στις 770 χιλ. τεμάχια. Πτώση 0,69% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.007,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,13% στις 845,51 μονάδες.

Η αγορά επηρεάζεται σήμερα από το αρνητικό διεθνές κλίμα, αφού τόσο οι ασιατικές όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σημαντικά χαμηλότερα, μετά και τις νέες απειλές των ΗΠΑ κατά της Κίνας για την επιβολή νέων δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα συνολικού ύψους 200 δισ. δολ.

Τα… επίσημα του “πολέμου”

Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν το βράδυ της Τετάρτης από τον αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαιτχάιζερ ο οποίος κάλεσε την Κίνα “να σταματήσει τις αθέμιτες πρακτικές, να ανοίξει την αγορά της και να εμπλακεί πραγματικά στον ανταγωνισμό των αγορών”.

Απόλυτος πρωταθλητής το «κόκκινο» και στις ευρωαγορές

Πάντως, όπως σχολιάζουν οι εγχώριοι αναλυτές, η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την συσσώρευση τιμών, ενώ πληροί μάλιστα και τα δύο βασικά κριτήρια, δηλαδή το στενό εύρος διακύμανσης τιμών και τον σχετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών. Η εποχικότητα, αλλά και η γενικότερη αναμονή για τις εξελίξεις μετά την 20η Αυγούστου όταν και λήγει το πρόγραμμα προσαρμογής και η χώρα τίθεται σε ένα διαφορετικό καθεστώς από αυτό που είχε την τελευταία 8ετία, είναι οι δύο βασικοί λόγοι αυτής της εικόνας.

“Θολή” ακόμη η οικονομία

Ένας ακόμη λόγος της συναλλακτικής επιφυλακτικότητας είναι το γεγονός ότι η ορατότητα για την πορεία της οικονομίας παραμένει ασαφής. Άλλωστε, οι διαφορές που υπάρχουν τόσο στις εκτιμήσεις της ανάπτυξης, όσο και στο κόστος των δεσμεύσεων για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (από Κομισιόν, ΔΝΤ, ξένους αναλυτές, κλπ), και οι οποίες αποτυπώνονται στην εξάντληση της βελτίωσης των ομολογιακών αποδόσεων έως πέριξ του 4%, επ ουδενί δεν βελτιώνουν την επενδυτική εμπιστοσύνη για το ΧΑ.

Βαριές απώλειες στις ασιατικές αγορές υπό τη σκιά του εμπορικού πολέμου

Καμία ουσία στις τρέχουσες συνεδριάσεις δεν βλέπει και ο κ. Ν. Καυκάς της Merit, ο οποίος βλέπει ότι και να κινηθεί το ΧΑ ελαφρώς υψηλότερα είναι μάλλον δεδομένο ότι ο τζίρος θα παραμείνει χαμηλός καθιστώντας την όποια κίνηση εύθραυστη. Η αγορά θα αξιολογεί τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου που σταδιακά έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

Η εικόνα από τα ταμπλό στο Χρηματιστήριο

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική και η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν απώλειες 2,14% και 2,08% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Πειραιώς, Βιοχαλκο, Eurobank, ΟΠΑΠ και Jumbo. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Λάμδα, ΟΤΕ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Alpha Bank, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, Grivalia και Motor Oil.

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει άνοδο 1,07%, ενώ η ΔΕΗ είναι στο +0,45%, ήτοι οι δύο τίτλοι στον FTSE 25 που κινούνται σε θετικά εδάφη. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Aegean, με τις δύο τελευταίες μάλιστα να μην έχουν κάνει ακόμη πράξη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X