Οικονομία

ΕΔΕ για το Turkaegean: «Κοιμήθηκαν» οι υπηρεσίες και τρέχουν να σώσουν το «Αιγαίο»

ΕΔΕ για το Turkaegean: «Κοιμήθηκαν» οι υπηρεσίες και τρέχουν να σώσουν το «Αιγαίο»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΕΔΕ για το Turkaegean: Οργισμένες και εύλογες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης στην -προ αρκετών μηνών- κατοχύρωση του όρου «Turkaegean» από την Τουρκία.

Ενώ εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης έδωσε εκ των υστέρων, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να διερευνηθούν αναφέρει και ίσως να διαπιστωθούν πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean» στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή τις παραλείψεις της

Ερώτηση για την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ της δυνατότητας χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα της λέξης “Turkaegean” κατέθεσαν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση, σε συνεργασία με τους τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων(EUTM), η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη “Turkaegean” (Τούρκικο Αιγαίο) και η Τουρκία χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και σε διαφημιστική καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς. “Η έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης”, αναφέρουν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι “η εξέλιξη αυτή πλήττει διεθνώς το κύρος της χώρας, ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και συνολικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία”, ενώ “ταυτόχρονα, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα”. Επισημαίνουν δε ότι “η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει την πολιτική της όξυνσης με πολλαπλές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να στρέφονται κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας μας” και πως “το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει τα εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας”.

Σε ανάρτησή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Γ. Κατρούγκαλος αναφέρει:

Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο το εμπορικό σήμα “Turkaegean” είναι επιθετικό κ απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την ΕΕ. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της.

ΠΑΣΟΚ: Ολιγωρία της κυβέρνησης – Να απαντήσουν για αυτό το απαράδεκτο γεγονός

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχολίασε τη στάση των αρμοδίων υπηρεσιών και κυβερνητικών παραγόντων σχετικά με την κατοχύρωση από την Τουρκία του σήματος “Turkaegean”.

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του κόμματος τονίζεται ότι “προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά η αδικαιολόγητη ολιγωρία υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης και Εμπορίου σχετικά με την κατοχύρωση του σήματος “Turkaegean” από τον Οργανισμό Τουρισμού της Τουρκίας και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι “ο φορέας, που το κατοχύρωσε, είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EUIPO, με έδρα το Alicante της Ισπανίας και όχι κάποιο “ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο στη Μαδρίτη”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος”.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι εκπρόσωπος της χώρας μας συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιό του, όπως συμβαίνει και με τους άλλους αποκεντρωμένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECDC, EUROPOL και FRONTEX).

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, “η αίτηση δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, μέχρι και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους που ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης δεν προέβησαν σε καμιά απολύτως ενέργεια για να σταματήσουν την κατοχύρωση του εν λόγω σήματος”.

Όπως υπογραμμίζει, “εκτός των αυτονόητων ενεργειών για την ακύρωση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος ας σταματήσει τα ευφυολογήματα σαν και αυτά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις, να απαντήσουν για αυτό το απαράδεκτο γεγονός”.

Γιατί το απέρριψαν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, απέρριψαν την αντίστοιχη αίτηση που είχε κάνει η Τουρκία για την εμπορική κατοχύρωση του όρου. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η αίτηση κατατέθηκε από την εταιρεία Destek Patent με έδρα την Προύσα, εκ μέρους του φορέα TÜRKIYE TURIZM TANITIM VE GELISTIRME AJA ETC. Στις 3 Ιουνίου 2022 έγινε η κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης, στην οποία ο νομικός σύμβουλος που εξέτασε την υπόθεση, αναφέρει αναλυτικά τέσσερις λόγους. Ένας από αυτούς, ο οποίος μάλιστα προκαλεί ερωτήματα για την σοβαρότητα με την οποία δρομολογήθηκε το όλο εγχείρημα και την προφανή έλλειψη τεχνογνωσίας, είναι ότι “η αίτηση δεν κατατέθηκε από αμερικανικό Δικηγορικό Γραφείο όπως προβλέπεται”.

Η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ αναφέρει επίσης στο σκεπτικό της απόφασης ότι “πρέπει να γίνει ακριβής περιγραφή της χρήσης του όρου”, ότι δεν επιτρέπεται η χρήση παρένθεσης και εισαγωγικών (με αυτό τον τρόπο είχε γίνει η καταχώρηση του όρου) και ότι δεν υπάρχει επισυναπτόμενη στην αίτηση, η ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας του αιτούντος.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης:

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “Τurkaegean” στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει σε προσφυγή για το εμπορικό σήμα Turkaegean και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς, μετά την απόφαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) να ανάψει το “πράσινο φως”στην Τουρκία για χρήση του ως brand name, προκειμένου να εκθρονιστεί το πιο ουδέτερο “Aegean” από την αγορά.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν πρόκειται για αναγνώριση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά για την απόφαση ενός ιδιωτικού γραφείου με έδρα την Ισπανία, η οποία “δεν παράγει πολιτικά ζητήματα”. Αλλά τελικά δεν πρόκειται για ιδιωτικό γραφείο αλλά για υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης….

Τις ευθύνες της υπηρεσίας ομολόγησε και κ. Βορίδης, που μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 είπε ότι: “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει αβλεψία της συγκεκριμένης υπηρεσίας … Προφανώς και είναι απολύτως δικαιολογημένη και εύλογη η ανησυχία και η ευαισθησία, αυτονοήτως θα έλεγα, συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών …Τίθεται ζήτημα λειτουργίας της υπηρεσίας, είναι και πολιτικό ζήτημα. Αυτή η υπηρεσία, ακριβώς επειδή εμφάνισε αυτά τα προβλήματα, της έχει ήδη αφαιρεθεί αυτή η αρμοδιότητα σε χρόνο προγενέστερο και έχει μεταφερθεί στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας”, όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος που έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε να γίνει ένσταση, ενώ ερευνάται πώς και γιατί συνέβη. Επιπλέον δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι πρόκειται για μια “αθέμιτη εμπορική πρακτική που θα προσβληθεί και θα αποκατασταθεί”, όπως έγινε και στις ΗΠΑ που δεν αναγνώρισαν την εμπορική ονομασία “Turkaegean”.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι “η Ελλάδα θα κινηθεί νομικά και θα προσβάλει αυτή τη διαδικασία”. Εξήγησε ότι η Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών θα κινηθεί νομικά και στα ευρωπαϊκά fora, εκτός της Αμερικής που απέρριψε σχετικό αίτημα των Τούρκων για την κατοχύρωση του όρου ως εμπορικού σήματος.

Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM φαίνεται ότι ο όρος “Τurkaegean” έχει γίνει αποδεκτός από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, ενώ ως ημερομηνία λήξης ορίζεται η 16η Ιουλίου 2031. Το αίτημα αφορορά στη χρήση του όρου για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

Με την καμπάνια και με τον συγκεκριμένο τίτλο (“Τουρκοαιγαίο, η ακτή της ευτυχίας”), η Τουρκία προσπαθεί να ανατρέψει την εικόνα που υπάρχει διεθνώς για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X