Θέμα

Εκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ για ανακαίνιση σπιτιού – Για ποιες εργασίες θα εφαρμόζεται

Εκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ για ανακαίνιση σπιτιού – Για ποιες εργασίες θα εφαρμόζεται
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Η έκπτωση αυτή νομοθετείται με σκοπό να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για τη λήψη αποδείξεων από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή.

Τροποποίηση

Στο κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η διάταξη του αρχικού νομοσχεδίου, η οποία προβλέπει τη σημαντική αύξηση της έκπτωσης από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος των δαπανών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, έχει τροποποιηθεί προκειμένου να μην προκαλέσει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.

Η έκπτωση αυτή προβλέπεται ήδη με το άρθρο 39Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όμως -από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η νέα τροποποιημένη διάταξη- θα χορηγείται αυξημένη στο διπλάσιο, από 1.600 σε 3.200 ευρώ το χρόνο, και για 5 αντί για 4 έτη σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων πραγματοποιήσουν έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης των ιδιόκτητων κατοικιών ή άλλων κτισμάτων τους.

 

Ωστόσο, ενώ στο αρχικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου προβλεπόταν ότι στις δαπάνες που αναγνωρίζονται για έκπτωση περιλαμβάνονται όχι μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες των εργολάβων αλλά και οι δαπάνες για τις αγορές των υλικών, στο τελικό κείμενο προστέθηκε όριο για την αναγνώριση των δαπανών αγοράς υλικών, προκειμένου να μην αρκούν μόνο αυτές οι δαπάνες για την κάλυψη του συνόλου της έκπτωσης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της εκπίπτουσας δαπάνης να αφορά στις εργασίες.

Τι άλλαξε

Με τη νέα τροποποίηση που έγινε, η νέα διάταξη του άρθρου 39Β στην τελική της μορφή θα έχει ως εξής:

1 Οι δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν από την 1η-1-2024 και μετά οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων, για να εξοφλήσουν έξοδα αγοράς αγαθών και αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν σε ποσοστό 100% του ύψους τους το φόρο εισοδήματός τους. Για τη μείωση του φόρου οι δαπάνες αγοράς υλικών που θα λαμβάνονται υπόψη δεν θα μπορούν να υπερβούν το 1/3 της δαπάνης εκτέλεσης εργασιών που αναγνωρίζεται. Το συνολικό ποσό δαπάνης, στο οποίο οι αγορές υλικών δεν θα μπορούν να συμμετέχουν με μερίδιο μεγαλύτερο του 1/3, θα κατανέμεται ισόποσα στα 5 επόμενα έτη και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έτος θα μειώνει το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Σε κάθε περίπτωση, θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη. Συνεπώς, το ανώτατο όριο έκπτωσης φόρου που θα προκύπτει σε κάθε ένα έτος της επόμενης πενταετίας διαμορφώνεται σε 3.200 ευρώ (16.000 ευρώ/5 έτη = 3.200 ευρώ ανά έτος).

2 Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι:

α) τα κτίρια να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης,

β) οι δαπάνες για αγορές υλικών και εκτέλεση εργασιών να αποδεικνύονται με εκδοθείσες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με εκδοθέντα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τους πωλητές των υλικών και τους εργολάβους μέσω του συστήματος myDATA.

Ποιες εργασίες μπορούν να καλυφθούν

 

Ενεργειακές παρεμβάσεις

* Τοποθέτηση θερμομόνωσης

* Αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων

* Εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, καθώς και των αναγκαίων υποδομών και στοιχείων ώστε να καθίσταται πλήρως λειτουργικό

* Εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης

* Εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (με ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς και συστημάτων ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες), όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα

* Εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

* Εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας

* Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας

 

Λειτουργικές – Αισθητικές

* Τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης

* Τοποθέτηση/αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης

* Συντήρηση/επισκευή στέγης

* Επισκευή τοιχοποιίας/χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων

* Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης

* Αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα

* Εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων

* Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X