Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Ερχονται τα εκκαθαριστικά ως τις 10 Απριλίου – Πότε πληρώνουμε

ΕΝΦΙΑ: Ερχονται τα εκκαθαριστικά ως τις 10 Απριλίου – Πότε πληρώνουμε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Για πρώτη φορά φέτος, ουσιαστικά δίνουμε τη δυνατότητα μιας επιπλέον δόσης, να επεκταθεί δηλαδή το δοσολόγιο κατά μία επιπλέον, (σ.σ. από 10 δόσεις στις 11). Η πρώτη δόση μπορεί να πληρωθεί 30 Απριλίου. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν περί τα μέσα Απριλίου, ίσως και το πρώτο δεκαήμερο» προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Η ΑΑΔΕ τρέχει αυτό το διάστημα τις εκκαθαρίσεις προκειμένου να αναρτηθούν όσο γίνεται γρηγορότερα τα εκκαθαριστικά, σημείωσε ενώ ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου φόρου δεν αλλάζει κάτι, με μία μόνο εξαίρεση. «Αν τα ακίνητά μας έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, τότε επωφελούνται περαιτέρω έκπτωσης 10%. Θυμίζω ότι ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά για όλους μας έχει μειωθεί ήδη κατά 35%.

 

Επομένως, για τα ακίνητα εκείνα που είναι ασφαλισμένα κατά το προηγούμενο έτος, σωρευτικά, για τους τρεις λόγους που ανέφερα, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος έκπτωσης 10%» προσέθεσε.

Όσοι θέλουν να επωφεληθούν της έκπτωσης 10% την επόμενη χρονιά, για τον ΕΝΦΙΑ που θα αφορά το 2024 και δεν έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους συνολικά και για τις τρεις αιτίες, μπορούν να κάνουν ένα συμπληρωματικό ασφαλιστήριο φέτος.

Όσο αφορά στις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Τσάπαλος τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η αλλαγή που αφορά τους πάνω από ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους με μία μοναδική πηγή εισοδήματος.

«Για πρώτη φορά φέτος πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι και μισθωτοί που έχουν μία μοναδική πηγή εισοδήματος, δηλαδή ο συνταξιούχος μόνο τη σύνταξή του, ο μισθωτός μόνο τον μισθό του θα δουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές δηλώσεις και ουσιαστικά θα μπορούν απλά με το πάτημα ενός κουμπιού μέσα από το taxis να υποβάλουν τη δήλωση και να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του προσυμπληρωμένου ελέγχου.

 

Δεν χρειάζεται δηλαδή να πάει σε έναν λογιστή, για παράδειγμα, να κάνει μόνος του τη διαδικασία ο πολίτης. Τα στοιχεία θα είναι ήδη αναρτημένα, χρειάζεται έναν έλεγχο από τον ίδιο και μια υποβολή για να προχωρήσει» εξήγησε. Θα υπάρξει δυνατότητα τροποποίησης ή και πρόσθεσης επιπλέον στοιχείων, διευκρίνισε ενώ στόχος είναι μεσοπρόθεσμα στα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από φέτος, αλλά από το 2025 και μετά θα ενταθεί η προσπάθεια, όλες οι φορολογικές δηλώσεις να είναι προσυμπληρωμένες και ουσιαστικά ο πολίτης ή η επιχείρηση να κάνει κάποιες μόνο μικρές τροποποιήσεις ή προσθήκες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X