Θέμα

Επίδομα μητρότητας: Αναδρομικά τη Μεγάλη Τρίτη σε 58.912 μητέρες -Ποιες εργαζόμενες «κόβονται»

Επίδομα μητρότητας: Αναδρομικά τη Μεγάλη Τρίτη σε 58.912 μητέρες -Ποιες εργαζόμενες «κόβονται»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Επίδομα μητρότητας: Η εργαλειοποίηση της κοινωνικής πολιτικής για κομματικό όφελος δεν γίνεται πρώτη φορά από τη ΝΔ.

Η εμπλοκή σε αυτό και του πρωθυπουργού, με αφορμή την… προεκλογική ενεργοποίηση της παροχής μητρότητας σε όλες τις ασφαλισμένες, έξι και πλέον μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, δεν είναι πρωτοφανής.

Τα χρήματα του επιδόματος μητρότητας στις μητέρες – δικαιούχους αναμένεται να πιστωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου και θα αφορούν όσες γέννησαν από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και ύστερα.

Οι 58.912 γυναίκες που γέννησαν εντός του 2023 και έχουν λάβει ήδη το πλήρες ποσό του παλιού επιδόματος (2.000 ευρώ) ή θα τους καταβληθεί η δεύτερη δόση (1.000 ευρώ) τώρα τον Απρίλιο, θα λάβουν για τα αναδρομικά το συνολικό πόσο των 36.247.500 ευρώ.

Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΟΠΕΚΑ. Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλουν νέα αίτηση ή προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στο μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση ύστερα από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Δικαιούχος του επιδόματος είναι κάθε μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη λίστα των αναδρομικών πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν τη Μεγάλη Τρίτη, οι περισσότερες μητέρες θα λάβουν αύξηση της τάξεως των 400 ευρώ και 700 ευρώ στο επίδομα γέννησης καθώς απέκτησαν το πρώτο και δεύτερο παιδί το 2023, ενώ, αύξηση ύψους 1.000 ευρώ και 1.500 ευρώ θα λάβουν περίπου 9.100 μητέρες που απέκτησαν 3ο παιδί ή 4ο και περισσότερα αντίστοιχα.

Ωστόσο, πίσω από τον κομματικό «πατριωτισμό» με χρήματα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) και σε υλοποίηση κοινοτικής οδηγίας 2010/41 (επέκταση σε όλες τις μητέρες και αναδρομικότητα), κρύβεται μια σκόπιμη ασάφεια (εάν δεν πρόκειται για γκάφα):

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι μητέρες που τεκνοποίησαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο (2023) και μετά θα λάβουν 4.740 ευρώ στο σύνολο.

Ωστόσο, το επίδομα που ισούται με τον βασικό μισθό ανειδίκευτου εργάτη, αυξήθηκε στα 830 ευρώ μόλις στις αρχές του μήνα (1/4/2024).

Κατά συνέπεια, αν ισχύει ο «υπολογισμός» του υπουργείου Εργασίας, στις ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι (δήθεν) θα δώσει 830 ευρώ το μήνα μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο (του 2024), όταν οι υπόλοιπες μητέρες που εντάχθηκαν εξ αρχής στο πρόγραμμα ενίσχυσης της μητρότητα (μισθωτές) ελάμβαναν όλο αυτό το διάστημα 780 ευρώ το μήνα.

Δηλαδή θα έλαβαν 50 ευρώ λιγότερα τον μήνα, όσο ήταν έως τις 31 Μάρτιου 2024 ο βασικός μισθός.

Τον περισπασμό επικυρώνει και Δελτίο Τύπου του υπουργείο Εργασίας, όπου γίνεται αναφορά για «καταβολή 4.740 ευρώ», ποσό που αντιστοιχεί σε 830 ευρώ από τις 24 Σεπτεμβρίου που ισχύει η αναδρομικότητα της παροχής μητρότητας.

Φαίνεται ότι η (προβαλλόμενη) γαλαντομία της κυβέρνησης γίνεται για προεκλογικούς λόγους και όλες οι μητέρες λάβουν, τελικά, 780 ευρώ για έξι μήνες (Οκτώβριος 2023-Μάρτιος 2024) και 830 ευρώ για το υπόλοιπο τρίμηνο (μέχρι τον Ιούνιο του 2024 που συμπληρώνεται το 9μηνο της παροχής).

Επίδομα μητρότηας: Ποιες αποκλείονται από την παροχή

Από την παροχή μητρότητας αποκλείονται όσες ασφαλισμένες δεν είναι ασφαλιστικά ανήμερες (όσες έχουν δηλαδή οφειλές στον ΕΦΚΑ χωρίς ρύθμιση).

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 500.000 ασφαλισμένοι-ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν οφειλές στο ασφαλιστικό σύστημα και, εκ των πραγμάτων, όσες είναι νέες μητέρες μεταξύ αυτών των οφειλετών, αποκλείονται από την 9μηνη παροχή μητρότητας.

Κατά τα λοιπά η παροχή μπορεί να μεταβιβαστεί για 7 μήνες (από τους 9 συνολικά) και στον πατέρα του παιδιού. Οπότε και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Η σχετική αίτηση κατατίθεται μονό ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: parentalbenefits.dypa.gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) προκειμένου να λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας και οι μη μισθωτές.

Η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ξεκινάει από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης. Σημειώνεται ότι η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X