Οικονομία

Ερχονται νέα χαρτονομίσματα του ευρώ – Πείτε τη γνώμη σας πως θέλετε να είναι

Ερχονται νέα χαρτονομίσματα του ευρώ – Πείτε τη γνώμη σας πως θέλετε να είναι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 20 χρόνια έχουν περάσει από την 1η Ιανουαρίου 2002 όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα τραπεζογραμμάτια του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για το «λίφτινγκ» της εξωτερικής τους εμφάνισης.

Η απόφαση για το πότε θα κυκλοφορήσει η νέα σειρά χαρτονομισμάτων του Ευρώ θα ληφθεί σε μεταγενέστερο στάδιο και συγκεκριμένα το 2026. Ωστόσο, η διαδικασία του επανασχεδιασμού τους έχει ξεκινήσει και θα γίνει με τη βοήθεια του κοινού και των ειδικών προτού το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ λάβει την τελική απόφαση για το νέο θέμα και τα σχέδια.

Ήδη η ΕΚΤ ζητά από Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και υπόβαθρου να πουν τις απόψεις τους σχετικά με πιθανά νέα θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια του Ευρώ, καλώντας να συμμετάσχουν στη δημόσια έρευνα που διεξάγει έως τις 31 Αυγούστου 2023. Η συμμετοχή στην έρευνα μπορεί να γίνει στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα σχέδιά της για επανασχεδιασμό των τραπεζογραμματίων του Ευρώ, αναπτύσσοντας νέα τραπεζογραμμάτια για να διασφαλίσει ότι θα είναι ακόμα πιο ασφαλή, αποτελεσματικά και βιώσιμα.

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022 η ΕΚΤ μίλησε με ανθρώπους σε όλες τις χώρες της ζώνης του Ευρώ για να ακούσει τις απόψεις τους σχετικά με πιθανά θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια.

Στα τέλη του 2021 η ΕΚΤ θέσπισε τη Συμβουλευτική Ομάδα Θεμάτων, μια ανεξάρτητη, πολυεπιστημονική και ποικιλόμορφη ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλη τη ζώνη του Ευρώ, για να δώσει συμβουλές σχετικά με πιθανά νέα θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια. Με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στην ποιοτική μελέτη, η ομάδα πρότεινε μια σύντομη λίστα θεμάτων.

Τα επτά θέματα που περιλαμβάνονται στην short list είναι τα παρακάτω:

1) «Πουλιά: ελεύθερα, ανθεκτικά, εμπνευσμένα»
Το θέμα είναι εμπνευσμένο από ένα από τα πρώτα κομμάτια της νομοθεσίας της ΕΕ για το περιβάλλον – την «Οδηγία της ΕΕ για τα πτηνά» – που προστατεύει και τα 500 είδη άγριων πτηνών της περιοχής.

2) «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός»
Πρόκειται για ένα πλούσιο και ποικίλο μωσαϊκό πολιτιστικής και δημιουργικής έκφρασης, κληρονομιά από προηγούμενες γενιές Ευρωπαίων για τους επόμενους. Το θέμα προτείνεται με το σκεπτικό ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός συμβάλλει στη συνοχή και την ευημερία των κοινωνιών της Ευρωζώνης.

3) «Οι ευρωπαϊκές αξίες αντικατοπτρίζονται στη φύση»
Το θέμα αντιπροσωπεύει τις έξι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όπως ορίζονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα. Το θέμα απεικονίζει επίσης τη σύνδεση των Ευρωπαίων πολιτών και τον σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον.

4) «Το μέλλον είναι δικό σου»
Το θέμα επικεντρώνεται στους Ευρωπαίους και τις δυνατότητές τους να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης με τις ιδέες και το όραμά τους. Γιορτάζει κάθε Ευρωπαίο, τις δεξιότητες και τα οράματά του, σε τομείς που κυμαίνονται από την επιστήμη και την τεχνολογία μέχρι την τέχνη.

5) «Χέρια: Μαζί χτίζουμε την Ευρώπη»
Το θέμα είναι εμπνευσμένο από το σύνθημα της ΕΕ: ​​«Ενωμένοι στη διαφορετικότητα» και αντιπροσωπεύει όλους τους ανθρώπους που δημιούργησαν την Ευρώπη. Θα αντιπροσωπεύει τις έξι αξίες της ΕΕ: ​​ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα, που εκφράζονται με εικόνες χεριών.

6) «Η Ευρώπη μας, εμείς οι ίδιοι»
Το θέμα γιορτάζει την ατομική και συλλογική ζωή των ανθρώπων στην Ευρώπη με βάση έξι δράσεις: το να είσαι, να κάνεις, να σκέφτεσαι, να αγαπάς, να επικοινωνείς και να ζεις.

7) «Ποτάμια: τα νερά της ζωής στην Ευρώπη»
Το θέμα είναι εμπνευσμένο από τα ευρωπαϊκά τοπία και συνδυάζει τα φυσικά θαύματα της Ευρώπης με τα ευρύτερα θέματα της διασύνδεσης και της βιωσιμότητας.

Μέσα από την έρευνα των πολιτών της Ευρωζώνης, το διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα επιλέξει το 2024 το μελλοντικό θέμα που θα απεικονίζεται στα νέα τραπεζογραμμάτια του Ευρώ. Θα ακολουθήσει η επιλογή των μοτίβων για το συγκεκριμένο θέμα, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον σχεδιασμό, θα επιλεγεί η short list των σχεδίων και θα υπάρξει πάλι δημόσια διαβούλευση για την επιλογή των προτιμητέων σχεδίων ώστε το 2026 η τελική επιλογή των νέων τραπεζογραμματίων του Ευρώ να γίνει από το ΔΣ της ΕΚΤ, με στόχο το θέμα και ο σχεδιασμός τους να αφορά σε όλους τους Ευρωπαίους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X