Οικονομία

Eurobank: Αυτά τα κόκκινα δάνεια πάνε για… τιτλοποίηση

Eurobank: Αυτά τα κόκκινα δάνεια πάνε για… τιτλοποίηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καταγγελμένα κόκκινα δάνεια σε ποσοστό, που φθάνει στο 75% της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, θα περιλαμβάνει η δεύτερη τιτλοποίηση (project Cairo), στην οποία προχωρά η Eurobank, με στόχο να ρίξει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (Non Performing Exposures- NPEs), φέτος, στο 16% των χορηγήσεωνσε εταιρικό επίπεδο.

Έρχεται τιτλοποίηση για τα κόκκινα δάνεια

Το project Cairo αποτελεί το σημαντικότερο εγχείρημα τιτλοποίησης δανείων, λόγω μεγέθους και της πολυπλοκότητας της συναλλαγής. Η περίμετρος του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 7 δισ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις καθώς και ενήμερα ύψους 0,5 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο προτιμητέος επενδυτής θα πάρει μαζί με το 20% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης και το 70% με 80% της FPS, αναλαμβάνοντας για 10 χρόνια τη διαχείριση των NPEs του ομίλου Eurobank. Ενδέχεται, δε, να αποκτήσει και το σύνολο των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης του project Cairo (τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών 2 δισ. ευρώ).

Όπως αναφέρει το Euro2day.gr, πρόκειται για το πρώτο mega deal στα εγχώρια NPEs, με περίμετρο τιτλοποιούμενων δανείων 9,5 δισ. ευρώ και ανάληψη διαχείρισης του συνόλου των NPEs του ομίλου Eurobank, μέσω της απόκτησης της FPS.

Τα… ποσοστά

Από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, το 75% αντιπροσωπεύει καταγγελμένα δάνεια και το υπόλοιπο 25% δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση. Προιόντος του χρόνου, μάλιστα, το ποσοστό των καταγγελμένων δανείων θα αυξάνεται καθώς δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση θα καταγγέλλονται, όπως επιχειρείται να συμβεί με την Αττικός Ήλιος (όμιλος Μαντωνανάκη).

Σε επίπεδο κατηγοριοποίησης, δάνεια ονομαστικής αξίας 4,55 δισ. ευρώ αφορούν σε ιδιώτες πελάτες της Eurobank και τα υπόλοιπα σε επιχειρήσεις. Όλα διαθέτουν εξασφαλίσεις, κυρίως επί ακίνητης περιουσίας.

Για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή θα τρέξει διαγωνιστική διαδικασία. Ήδη, υπάρχουν πέντε ενδιαφερόμενοι (Cerberus, PIMCO, Fortress, Elliott και Lone Star), οι οποίοι συμμετέχοντας στο project Pillar έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές και για το project Cairo.

Οι επενδυτές

Ο επενδυτής θα αγοράσει το 20% των ενδιάμεσων τίτλων (mezzanine notes), τους οποίους θα εκδώσει το όχημα ειδικού σκοπού, ενώ το υπόλοιπο 80% θα διακρατηθεί αρχικά από τον όμιλο Eurobank και εν συνεχεία θα αποδοθεί δωρεάν στους μετόχους του.

H μέγιστη ζημία από τις δύο τιτλοποιήσεις θα καλυφθεί από την απορρόφηση της Grivalia, που προσθέτει κεφάλαια 900 εκατ. ευρώ και το κεφαλαιακό κέρδος από την πώληση της FPS, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Αν πωληθεί ή/και διανεμηθεί δωρεάν στους μετόχους της Eurobank το σύνολο των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note), χαρισθούν οι τίτλοι χαμηλής διαβάθμισης (junior note) και οι μετοχές του SPV μεταβιβαστούν σε τρίτους επενδυτές, η στάθμιση των senior note τίτλων, που θα διακρατήσει ο όμιλος Eurobank, στο σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό θα είναι πολύ μικρή, οδηγώντας πρακτικά στην από-ενοποίηση των τιτλοποιημένων NPEs.

Η διαδικασία για την πώληση περίπου του 30% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης του project Cairo μαζί με το τουλάχιστον 70% της FPS αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο (closing).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X