Οικονομία

Ευρωαγορές: «Βουτιά» άνω του 3%! Συνεχίζουν το ράλι τα ομόλογα

Ευρωαγορές: «Βουτιά» άνω του 3%! Συνεχίζουν το ράλι τα ομόλογα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο βαθύ κόκκινο συνεχίζουν οι ευρωαγορές στις συναλλαγές της Παρασκευής, 06.03.2020, ακολουθώντας την κατρακύλα των δεικτών σε Ασία και ΗΠΑ, καθώς εδραιώνεται ο φόβος ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από την παγκόσμια επιδημία του κοροναϊού θα είναι σοβαρός και θα έχει διάρκεια.

Οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Federal Reserve και η κεντρική τράπεζα του Καναδά και κάποια δημοσιονομικά πακέτα τόνωσης στις ανεπτυγμέμες οικονομίες δεν φαίνεται να πείθουν τους επενδυτές ότι αρκούν για να μετριαστεί ο αρνητικός αντίκτυπος της επιδημίας.

Η κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού θα μπορούσε να εξαφανίσει $211 δισ. από τις οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, προειδοποιεί σε ανάλυση της S&P Global Ratings.

Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη “θα μπουν ή θα φλερτάρουν με την ύφεση”, εκτιμά η S&P Global η οποία επίσης αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Κίνας το 2020 από το 5,7% στο 4,8%.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να δεχτεί πλήγμα από την εξάπλωση του κοροναϊού. Ο ιός εξαπλώνεται στις ΗΠΑ με νέα κρούσματα σε τουλάχιστον άλλες τέσσερις πολιτείες.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης European Stoxx 600 χάνει 3,5% στις 367,56 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 3,5% στις 11.522,29 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 χάνει 3,6% στις 5.166,10 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 2,9% στις 6.511,77 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατρακυλά 3,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 3,3%

Ο ταξιδιωτικός κλάδος και οι αεροπορικές παραμένουν και σήμερα στο επίκεντρο των πιέσεων: μεταξύ άλλων, η TUI κατρακυλά 5,8%, η  EasyJet χάνει 4,8%, ενώ η International Consolidated Airlines, μητρική της British Airways υποχωρεί 4,4%.

Στο μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε και νέο ιστορικό χαμηλό το πρωί της Παρασκευής. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν κατρακυλήσει αυτή την εβδομάδα καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν και νέες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της ανάπτυξης.

Η απόδοση στο 10ετές κατρακύλησε στο 0,767% την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία, από 0,924% χθες καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια. Παράλληλα, η  απόδοση του γερμανικού 10ετούς διολισθαίνει στο -0,72%.

Στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν για τον αντίκτυπο της επιδημίας στην αμερικανική οικονομία, αν και εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί όσον αφορά τον κίνδυνο της ύφεσης.

Ασιατικές αγορές: Απώλειες με αρνητικό πρωταγωνιστή την Ιαπωνία

“Συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορούμε να περάσουμε το 2020 χωρίς ύφεση”, δήλωσε ο πρόεδρος της Dallas Fed, Rob Kaplan μιλώντας στο Bloomberg. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της New York Fed, John Williams επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της επιδημίας, τονίζοντας ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει “τα εργαλεία της και θα λάβει την κατάλληλη δράση για να υποστηρίξει την οικονομία”.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι οι παραγγελίες του μεταποιητικού κλάδου αυξήθηκαν 5,5% τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, μετά την άνοδο του Δεκεμβρίου κατά 2,1%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 1,4%. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες υποχώρησαν 1,4%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X