Οικονομία

Ευρωαγορές: «Βυθίζονται» στην… δίνη του κορονοϊού!

Ευρωαγορές: «Βυθίζονται» στην… δίνη του κορονοϊού!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε… κατακόκκινα μονοπάτια ξεκίνησε η εβδομάδα για τις ευρωαγορές μετά την κατακόρυφη πτώση της τιμής του αργού αλλά και την εξάπλωση του κοροναϊού. Μπορεί οι απώλειες να περιορίζονται αυτή τη στιγμή ωστόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εισέρχονται στην bear market.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 6,22%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX καταγράφει πτώση 6,74%% και ο δείκτης του Λονδίνου κινείται πτωτικά κατά 5,92% περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες που ήταν άνω του 8%. Ο γαλλικός CAC 40 χάνει 6,62%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες ωστόσο σημείωσε νωρίτερα στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης του Μιλάνου 10,22% ο οποίος τώρα διαπραγματεύεται στο 9,87%. Ο δείκτης της Ισπανίας χάνει 6,47%.

Την ίδια ώρα πτώση 18,7% σημειώνει η BP ενώ νωρίτερα έφτασε να χάνει έως και 24%. Απώλειες 14% καταγράφει η Royal Dutch Shell, 31,6% η Tullow Oil. Πάνω από το 20% η πτώση για TGS – NOPEC, Aker BP και Wood Group.

“Κόλαση” και με το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να κατρακυλούν και να φτάνουν να χάνουν έως και 30% μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να προχωρήσει τον Απρίλιο σε δραματική αύξηση της παραγωγής αργού. Η κίνηση αυτή έγινε μετά την άρνηση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να υπάρξει μια σταθεροποίηση στις αγορές οι οποίες έχουν πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον κοροναϊό, αναφέρει το CNBC.

«Κατακρημνίζονται» οι ασιατικές αγορές λόγω του κορονοϊού!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μαζικές περικοπές στις επίσημες τιμές πώλησης για τον Απρίλιο από 6 έως 8 δολάρια και σύμφωνα με το Reuters η χώρα αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή του πάνω από το όριο των 10 εκατομμυρίων βαρελιών. Η Σαουδική Αραβία ήδη σήμερα παράγει 9,7 εκατομμύρια βαρέλια αλλά έχει τη δυνατότητα η παραγωγή να φτάσει στα 12,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η Goldman περιέκοψε την πρόβλεψή της για τη τιμή του brent για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο στα $30 το βαρέλι και ανέφερε πως οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν και στα $20.

Tην ίδια ώρα ο κοροναϊός εξακολουθεί να απασχολεί τους επενδυτές καθώς τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 106.000 ενώ περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΠΟΥ. Εν τω μεταξύ ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε και συνολικά έχει φτάσει τα 800 άτομα. Η Ιταλία παραμένει η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα καθώς μετρά περισσότερα από 7.000.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X