Οικονομία

Φορολογικό “μπόνους” για προσλήψεις νέων και μακροχρόνια ανέργων!

Φορολογικό “μπόνους” για προσλήψεις νέων και μακροχρόνια ανέργων!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη μέτρων για την μείωση της ανεργίας των νέων έως 30 ετών και την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κλειδώνει την 4η αξιολόγηση. Οι προσλήψεις και τα… μπόνους.

“Ανάσα” στις επιχειρήσεις

Ταυτόχρονα προκύπτει φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, καθώς οι εργοδοτικές εισφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των φυσικών ή νομικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, προσαυξημένες κατά 50% και μέχρι το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά θέση εργασίας, εφόσον προκύπτει αθροιστικά:

α) αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το οικείο έτος πρόσληψης σε σχέση με τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους και

β) αύξηση της μισθολογικής δαπάνης σε σχέση με αυτήν του προηγούμενου έτους.

Οι ευνοικές διατάξεις ισχύουν μόνοι για προλήψεις νέων έως 30 ετών και μακροχρόνια ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Επίσης ισχύουν και για μετατροπή των σημερινών συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης ή των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή έργου, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Εισφορές και προσαυξήσεις

Συνεπώς, αυξάνονται κατά 50% το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών (υπέρ σύνταξης, υπέρ υγείας κ.λπ.) που εκπίπτουν ως δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη, για όλες τις νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης και μάλιστα σε χρονικό ορίζοντα 4ετίας.

Η προσαύξηση χορηγείται εκτός από το έτος πρόσληψης και για 4 επιπλέον συναπτά έτη, εφόσον δεν μειώνονται ο μέσος όρος του αριθμού απασχολουμένων και η μισθολογική δαπάνη.

Οι προσλήψεις

Σε περίπτωση πρόσληψης ενός εργαζόμενου από μια εταιρεία του ίδιου ομίλου το κίνητρο χορηγείται μια φορά, ώστε να μην θεωρείται νέα θέση τυχόν μετακίνηση του ίδιου. Ταυτόχρονα καταργούνται άλλα κίνητρα που είχαν δοθεί το 2010.

Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο ρυθμίζεται το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας ώστε ο μεσολαβητής να έχει δυνατότητα να απόσχει άπαξ αιτιολογημένα από την υποβολή πρότασης, οδηγώντας τα μέρη εκ νέου σε διαπραγματεύσεις 3-6 εργάσιμων ημερών. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία ο μεσολαβητής κοινοποιεί αιτιολογημένη πρόταση μεσολάβησης.

Για τη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία, ορίζεται πως η προσφυγή μπορεί να γίνεται “από οποιοδήποτε μέρος αποδέχτηκε την πρόταση του μεσολαβητή που απέρριψε το άλλο μέρος”. Ορίζεται ότι το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία παρέχεται στο μέρος που έκανε αποδεκτή την πρόταση του μεσολαβητή, ενώ το άλλο την απέρριψε.

Στα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την υποβολή πρότασης μεσολάβησης ή την έκδοση διαιτητικής απόφασης προστίθεται η εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης του μισθού. Το νέο πλαίσιο δεν εφαρμόζεται σε εκκρεμείς αιτήσεις μεσολάβησης και προσφυγής στη διαιτησία.

Οι αλλαγές στον ΕΔΟΕΑΠ

Για τον ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο των δημοσιογράφων, ορίζεται διπλό σύστημα υπολογισμού των επικουρικών στα πρότυπα του ΕΤΕΑΕΠ : ο χρόνος ασφάλισης μέχρι 30/6/2018 υπολογίζεται με τις ισχύουσες καταστατικές διατάξεις του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ ο χρόνος από 1/7/2018 και μετά ακολουθεί το μοντέλο του ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή το διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC).

Για την αντιμετώπιση πιθανών ελλειμμάτων θα γίνεται χρήση περιουσιακών στοιχείων, ενώ λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης, ο οποίος αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή των εισφορών. Δεν επιτρέπεται μεταφορά κεφαλαίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εισφορές επικούρισης ακολουθούν το μοντέλο του ΕΤΕΑΕΠ και η εισφορά 2% επί του τζίρου χρηματοδοτεί μόνο τον κλάδο υγείας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X