Οικονομία

Φωτοβολταϊκά: Τέλος Μαρτίου οι πλατφόρμες για ηλιακούς θερμοσίφωνες και επιδότηση μικρών φωτοβολταϊκών

Φωτοβολταϊκά: Τέλος Μαρτίου οι πλατφόρμες για ηλιακούς θερμοσίφωνες και επιδότηση μικρών φωτοβολταϊκών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φωτοβολταϊκά: Έως τα τέλη Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», με την προδημοσίευση του οδηγού να γίνεται εντός του μήνα.

«Τέλος Μαρτίου εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να υποδεχτεί τις αιτήσεις όσων επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα». Αυτό δήλωσε μιλώντας στον Σκάι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στα επιδοτούμενα προγράμματα για τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης νοικοκυριών.

Το πρόγραμμα αφορά σε 250.000 άδειες, εκ των οποίων οι 100.000 θα αφορούν σε οικιακή χρήση, οι 75.000 σε επαγγελματική στέγη και οι υπόλοιπες 75.000 σε αγροτική εκμετάλλευση.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , τόσο τα κριτήρια όσο και τα ποσοστά επιδότησης ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει» αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία του «Εξοικονομώ 2021», δηλαδή οι πολίτες ανάλογα τα εισοδηματικά και κοινωνικά τους κριτήρια να λάβουν και το αντίστοιχο ποσοστό επιδότησης που πιθανότατα να φτάνει έως και το 60%, σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη επικοινωνήσει η κυβέρνηση.
Οπως εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών Στέλιος Ψωμάς, «ήδη μεγάλη μερίδα πολιτών αναμένει με τεράστιο ενδιαφέρον να προκηρυχθεί το πρόγραμμα, δεδομένου ότι η απόσβεση που θα γίνει σε βάθος χρόνου θα φέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά».

Όσον αφορά το κόστος λοιπόν, πλέον κατά μέσο όρο κυμαίνεται στις 6.500 ευρώ συν ΦΠΑ, όταν πέρσι, δηλαδή πριν την ανακοίνωση του προγράμματος, οι τιμές για εγκατάσταση ενός μέσου οικιακού αυτοπαραγωγού ανέρχονταν στις 5.000 – 5.500 ευρώ.

Αν και τα ποσοστά επιδότησης δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί πλήρως και τα αρμόδια επιτελεία επεξεργάζονται τις τελευταίες πινελιές ώστε να ενταχθούν όσο τον δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές, το όφελος που θα έχουν όσοι εγκαταστήσουν ένα τέτοιο σύστημα είναι μεγάλο. Από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το ποσοστό επιδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες θα φτάνει έως και το 60%. Το ποσοστό ενίσχυσης θα αφορά ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες) για μονάδες ισχύος έως 10 κιλοβάτ.

Για παράδειγμα, για μια τετραμελή οικογένεια το κόστος ενός φωτοβολταϊκού ανέρχεται στις 6.500 ευρώ με ΦΠΑ. Χωρίς το πρόγραμμα που θα τρέξει το επόμενο διάστημα, η απόσβεση θα γινόταν σε 8 χρόνια και κατά μέσο όρο η εξοικονόμηση θα ήταν από 900 – 1.000 ευρώ ετησίως. Αντίθετα, με το πρόγραμμα και ανάλογα το ποσοστό επιδότησης που θα λάβει κάθε νοικοκυριό μπορεί να πετύχει απόσβεση ακόμη και στα μισά χρόνια.

Το πρόγραμμα για τα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» που εξήγγειλε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, προβλέπει την επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Ηδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο χώρο στο δίκτυο διανομής, ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ.

Στόχοι εξοικονόμησης έως το 2030

Το ΥΠΕΝ στην πρότασή του για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, προτείνει μεταβολή του δείκτη ενεργειακής αποδοτικότητας ειδικά για τον οικιστικό τομέα, με στόχο από περίπου 97 kWh/τ.μ. (κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο) που κατανάλωνε το 2022 να πέσει στα 78 kWh/τ.μ. το 2030 και στα 54 kWh/τ.μ. το 2050.

Όσο για την τελική κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών από 26%, ήτοι 4.106 Ktoe (τόνος ισοδύναμου πετρελαίου) το 2020, σχεδιάζεται να πέσει στο 24% (4.210 Ktoe) το 2025, στο 22% (3.630 Ktoe) το διάστημα 2030 – 2035, ώστε να περιοριστεί τελικά το 2050 στα 2.999 Ktoe.

Σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα συνολικά του κτιριακού δυναμικού της χώρας ο στόχος που είχε τεθεί από το προηγούμενο ΕΣΕΚ για το έτος 2030 ως προς το ποσοστό των κατοικιών με ενεργειακή αναβάθμιση ήταν 15%, ενώ η νέα πρόταση του ΥΠΕΝ τον αναθεωρεί στο 19%. Σήμερα εκτιμάται ότι το ποσοστό των κτιρίων που έχουν αναβαθμιστεί είναι περίπου 7%.

Για τις αντλίες θερμότητας για θέρμανση στα νοικοκυριά ο στόχος του υφιστάμενου ΕΣΕΚ για το έτος 2030 είναι 7% και προτείνεται να αυξηθεί στο 20%. Επίσης, προωθείται πιο φιλόδοξος στόχος ως προς το ποσοστό των νέων κατασκευών και ανακαινίσεων στο σύνολο των κτιρίων υπηρεσιών για το 2030 (από 40% στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ σε 59% στο νέο). Για το μερίδιο των κτιρίων υπηρεσιών με αντλίες θερμότητας για θέρμανση ο στόχος αυξάνεται από το 60% στο 67% έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X