Οικονομία

Γάλα: Τα κόλπα των γαλακτοβιομηχανιών -Χωρίς τιμή παραδίδουν οι κτηνοτρόφοι

Γάλα: Τα κόλπα των γαλακτοβιομηχανιών -Χωρίς τιμή παραδίδουν οι κτηνοτρόφοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γάλα: Χωρίς τιμή αναγκάζονται να παραδώσουν στην πλειοψηφία τους οι κτηνοτρόφοι το γάλα, καθώς οι μεγάλοι παίχτες της αγοράς, με τακτικές κωλυσιεργίας στην υπογραφή συμβολαίων προσπαθούν να ρίξουν τις τιμές.

Ειδικότερα, την τακτική της πίεσης ακολουθούν σε πρώτο βαθμό οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και ακολουθούν οι μικροί και μεσαίοι τυροκόμοι, προκειμένου να μειώσουν τις τιμές, καθυστερώντας – αν και έχει ξεκινήσει η νέα γαλακτοκομική σεζόν – τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμβολαίων.

«Ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες θέλουν το γάλα δεν “κόβουν” τιμή», λένε χαρακτηριστικά οι κτηνοτρόφοι στον ΟΤ, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως σημειώνουν, αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, τότε η ελληνική κτηνοτροφία θα δεχτεί ένα ακόμα χτύπημα, που σίγουρα θα οδηγήσει αρκετούς του χώρου είτε να μειώσουν τα κοπάδια τους είτε ακόμα και να εγκαταλείψουν.

Μόλις πέρσι λόγω των προβλημάτων ρευστότητας, χρηματοδότησης, αλλά και των κόκκινων δανείων, αναγκάστηκαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ Παναγιώτη Πεβερέτο, σχεδόν 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι να εγκαταλείψουν.

Διαρρέουν χαμηλότερες τιμές

Πέρσι, η τιμή του πρόβειου γάλακτος έφτασε έως και το 1,60 – 1,65 ευρώ/κιλό και του γίδινου στο 1 ευρώ/κιλό, τιμή που οι κτηνοτρόφοι επιθυμούν να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν, θετοντας ως στόχο το 1,70 ευρώ/κιλό. Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνεται στον ΟΤ, οι γαλακτοβιομηχανίες αλλά και οι μικροί και μεσαίοι τυροκόμοι έχουν αρχίσει να διαρρέουν ότι η τιμή δεν μπορεί φτάσει πάνω από το 1,40 με 1,45 ευρώ/κιλό.

Συνεχιζόμενη όμως είναι η μείωση στις τιμές παραγωγού και του αγελαδινού γάλακτος, η οποία φτάνει φέτος τα 0,52 με 0,53 ευρώ/κιλό (πέρσι η τιμή ήταν στα 0,60 ευρώ/κιλό), ενώ η τιμή στο ράφι των σούπερ μάρκετ ολοένα και αυξάνεται.

«Η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων έχει πρόβλημα ρευστότητας, είναι αποκλεισμένοι από τις τράπεζες λόγω των δανείων που δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν μετά και το χτύπημα, που δεχτήκαμε με την αύξηση κατά 100% των ζωοτροφών και της ενέργειας. Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα κόστη της παραγωγής αναγκάζονται να παίρνουν προκαταβολές χωρίς συγκεκριμένη τιμή για το αιγοπρόβειο γάλα. Αυτό έχει αποτέλεσμα αυτός που του έδωσε την προκαταβολή να τον έχει “δέσει” και να του δώσει όποια τιμή επιθυμεί κατά την εξόφληση», επισημαίνει ο κ. Πεβερέτος.

«Οι γαλακτοβιομηχανίες άσκησαν μεγάλη πίεση για να κατεβάσουν την τιμή στο πρόβειο γάλα, κάνοντας λόγο για 1,50 ευρώ/κιλό. Στην πρόταση αυτή δεν ενέδωσαν οι Συνεταιρισμοί όπως και οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι, οπότε και ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος πληρώνονται με την περσινή τιμή, που ήταν κατά μέσο όρο στο 1,65 ευρώ/κιλό», επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τελικά η τιμή θα διαμορφωθεί λίγο πιο πάνω από την περσινή στα 1,70 ευρώ/κιλό.

Αντίστοιχα, με «ανοιχτή» τιμή παραδίδουν γάλα και οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, καθώς όπως λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος «διαπραγμάτευση με τις γαλακτοβιομηχανίες δεν υπάρχει με αποτέλεσμα να πληρώνει στο τέλος όσο θέλει το γάλα». Η τιμή πρόβειου γάλακτος στην Περιφέρεια ΑΜΘ κινείται στο 1,60 ευρώ/κιλό.

Τι γίνεται με τη φέτα

Οι εξαγωγές στην φέτα είναι αυτές που δίνουν τον τόνο και δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό τις υψηλότερες τιμές. Όμως οι βιομήχανοι επικαλούνται μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης για να υποστηρίξουν τις πιέσεις που ασκούν στους κτηνοτρόφους.

Υπερτιμημένη χαρακτηρίζει την τιμή της φέτας, ο κ. Πεβερέτος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς ζητάμε για το πρόβειο γάλα το 1,70 ευρώ/κιλό με προοπτική να φτάσει και το 1,80 ευρώ/κιλό. Οι ανταγωνιστές μας στην Ιταλία και Ισπανία έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ/κιλό στο πρόβειο γάλα. Και θα μου πει κάποιος: πόσο θα αγοράσουμε τη φέτα τότε; Η απάντηση είναι όχι παραπάνω απ’ ότι πωλείται σήμερα, γιατί τώρα είναι υπερτιμημένη. Με τις φετινές τιμές το σούπερ μάρκετ θα έπρεπε να πουλάει τη φέτα το πολύ στα 11 ευρώ/κιλό. Αν πάει 1,80 ευρώ το γάλα, τότε θα πωλείται 12 ευρώ/κιλό. Όμως τώρα πουλάνε 16 και 17 ευρώ/κιλό».

Μάλιστα, τονίζει ότι πρέπει η πολιτεία να πραγματοποιήσει ελέγχους, που θα ξεκινούν από τα τιμολόγια που «κόβει» ο παραγωγός, το κέρδος που έχει ο τυροκόμος (μεταποίηση), η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι στο 7 με 10% και στη συνέχεια στο σούπερ μάρκετ, το κέρδος του οποίου φτάνει στο 35%.

Στήριξη ζητά η ελληνική κτηνοτροφία

Στήριξη προκειμένου να πάρει η ελληνική κτηνοτροφία ανάσα ζητούν οι κτηνοτρόφοι, προτείνοντας την τροποποίηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο με αυξημένα ποσά, τα οποία για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας ανά επιλέξιμο ζώο να διαμορφωθούν: για την Κρήτη – νησιά : 30€/θηλυκό ζώο, τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές :25€/θηλυκό ζώο, για τις υπόλοιπες περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο, για τις αρνάδες αναπαραγωγής: 10 €/αρνάδα.

Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να διαμορφωθούν: Για τις αγελάδες: 200€ /ζώο, για τα μοσχάρια ηλικίας έως 14 μηνών: 100€/ζώο, για τα μοσχάρια ηλικίας 14 έως 24 μηνών 150€ /ζώο, για τις μοσχίδες αναπαραγωγής :500€ /ζώο.

«Ένας κτηνοτρόφος με βιώσιμη εκμετάλλευση, που έχει 300 αιγοπρόβατα αν πάρει τη συνδεδεμένη, με την προϋπόθεση ότι θα δώσει 100 κιλά γάλα ανά ζώο το χρόνο και θα πιάσει κάτω του 1 εκατ. μικρόβια, θα πάρει 3.600 ευρώ με τα 12 ευρώ που ισχύουν σήμερα. Με τα 30 ευρώ που προτείνουμε για παράδειγμα στην Κρήτη θα πάρει 9.000», εξηγεί ο κ. Πεβερέτος, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «θα πάρει μεγάλη ανάσα ο κτηνοτρόφος. Με δεδομένο ότι με τη νέα ΚΑΠ έχουμε μείωση στη βασική ενίσχυση κατά 20%, κατάργηση της “πράσινης” και με τα οικολογικά σχήματα, στα οποία οι κτηνοτρόφοι μπορούν να συμμετέχουν έως δύο παρεμβάσεις, θα χάσουμε και από κει ένα 20 με 30%. Έτσι η συνολική επιδότηση, βασική και τα υπόλοιπα θα είναι μειωμένη για τον κάτω του 30 με 35% τουλάχιστον».

Κρίση τεράστια και μόνιμη – Η αυτάρκεια στα ζωικά

Στα παραπάνω προσθέτει ο κ. Πεβερέτος, ότι θα πρέπει «να σταματήσει το κυνηγητό για τα κόκκινα δάνεια. Γι’ αυτό φεύγουν οι κτηνοτρόφοι από το επάγγελμα πέρσι».

«Υπάρχει κρίση τεράστια και μόνιμη πλέον στην κτηνοτροφία, με άμεση συνέπεια την αυτάρκεια στα ζωικά προϊόντα, καθώς έχουν ξεπεράσει το 85% οι εισαγωγές βοοειδών και 75% χοιρινών. Το ίδιο πάμε να κάνουμε σιγά σιγά και στο αιγοπρόβειο κρέας, στο οποίο είχαμε 90% αυτάρκεια ως χώρα και τώρα μειώνεται και αυτό λόγω των ζημιών στη Θεσσαλία, τον Έβρο. Αν τα συνδυάσει κάποιος όλα αυτά θα αντιληφθεί ότι το τίμημα θα το πληρώσει η ελληνική κοινωνία γενικότερα με τις αυξημένες εισαγωγές. Άρα το πρόβλημα είναι γενικότερο και όχι μόνο των κτηνοτρόφων», κατέληξε ο κ. Πεβερέτος.

Πηγή: ΟΤ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X