Οικονομία

Hedge fund άνοιξε long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα και σορτάρει τα γερμανικά!

Hedge fund άνοιξε long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα και σορτάρει τα γερμανικά!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα βρήκαν έναν σημαντικό σύμμαχο: Ένα hedge fund με ενεργητικό 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο αποφάσισε στα τέλη Μαΐου να αρχίσει να στοιχηματίζει υπέρ των κρατικών τίτλων της περιφέρειας, μετά το ισχυρό sell-off που προκάλεσε η ιταλική πολιτική κρίση.

Το Hedge Invest Sgr ποντάρει στην υπεραπόδοση των ιταλικών τίτλων σε σχέση με τους γερμανικούς καθώς θεωρεί ότι οι ανησυχίες γύρω από τη διάλυση του ευρώ είναι υπερβολικές. “Η ιταλική κυβέρνηση έχει θεωρηθεί επιθετική σε ορισμένα θέματα αλλά είναι σαφές ότι επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο θέμα της μετανάστευσης και έχει αποδειχθεί πιο ρεαλιστική από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές”, σημειώνει ο Filippo Lanza στο Bloomberg, ο οποίος διαχειρίζεται δύο funds του ιταλικού Hedge Invest Sgr. “Η αγορά στοιχηματίζει σε μια διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θεωρούμε εξαιρετικά απίθανη”.

Ο Lanza άνοιξε για πρώτη φορά long θέσεις στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας για το fund HI Numen Credit που διαχειρίζεται, στις 29 Μαΐου, την ημέρα που οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας ανέβηκαν σε υψηλό τετραετίας. Επίσης, άνοιξε νέες long θέσεις στα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στοιχηματίζοντας ότι το premium για τη διακράτησή τους έναντι των γερμανικών θα περιοριστεί.

Τα ιταλικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει από τότε που ο σχηματισμός της πρώτης λαϊκιστικής κυβέρνησης της χώρας επανέφερε στην αγορά ανησυχίες γύρω από την ευρωζώνη και το ευρώ, προκαλώντας αναταράξεις σε όλα τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας και ειδικά στα ελληνικά τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτα στις εξωτερικές εξελίξεις.

“Η αγορά υποτιμά την πολιτική δέσμευση και την υποστήριξη των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει επιτάχυνση προς ένα είδος δημοσιονομικής ένωσης τα επόμενα δύο χρόνια”, δήλωσε ο Lanza.

Οριακά κέρδη στις ευρωαγορές μετά τον συμβιβασμό Μέρκελ – Ζέεχοφερ

Τα μεσομακροπρόθεσμα ιταλικά ομόλογα προσφέρουν σημαντική ευκαιρία σύμφωνα με τον Lanza, ενώ τα γερμανικά bunds φαίνονται υπερβολικά ακριβά. “Έχουμε μια πολύ αρνητική άποψη για τα γερμανικά bunds, στα οποία είμαστε διαρθρωτικά short. Αυτή τη στιγμή τα βλέπουμε ως μία από τις πιο επικίνδυνες επενδύσεις”.

Ο Lanza προτιμά επίσης τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία σφυροκοπήθηκαν από την  αναταραχή στην Ιταλία τον Μάιο, και άνοιξε long θέσεις σε αυτά στο δεύτερο μισό του Ιουνίου. Το spread μεταξύ των αποδόσεων των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στις 365 μονάδες βάσης, ενώ στις 29 Μαΐου βρέθηκε στις  448 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Η HSBC και η στήριξη στα ελληνικά ομόλογα

Αξίζει να σημειώσουμε πως την περασμένη εβδομάδα η HSBC πρότεινε την αγορά ελληνικών 5ετών ομολόγων. Όπως σημείωσε η βρετανική τράπεζα, η συμφωνία για το χρέος μειώνει σε χαμηλά επίπεδα την αβεβαιότητα και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στα επόμενα πέντε χρόνια, κάνοντας όλα τα ελληνικά ομόλογα κάτω της 10ετίας, πιο ελκυστικά. “Οι ελληνικοί τίτλοι εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με σημαντικό premium έναντι άλλων ομολόγων της ευρωζώνης σε σχέση με την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας”, τονίζει, προσθέτοντας πως είναι επίσης πιθανή η περαιτέρω αναβάθμιση της χώρας μετά την κίνηση της S&P.

Σύμφωνα με την HSBC, τα ελληνικά 5ετή ομόλογα φαίνονται ελκυστικά και σε σύγκριση με τα spreads των αναδυόμενων αγορών. Το βασικό σημείο είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα story επιστροφής στην κανονικότητα και της ενίσχυσης της πιστωτικής θέσης, σε αντίθεση με τις αναδυόμενες αγορές όπου κυριαρχούν οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο και για τις επενδυτικές εκροές.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές, με επίκεντρο την Κίνα

Η JP Morgan σημείωσε και αυτή ότι υπάρχει αξία στα ελληνικά assets και έτσι διατηρεί το οverweight έναντι των ελληνικών 5ετών ομολόγων. Όπως επισημαίνει, η συμφωνία του Eurogroup βοηθά στη μείωση της αβεβαιότητας για πολιτικά λάθη και γύρω από τις πιέσεις χρηματοδότησης, γεγονός που είναι θετικό γα τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με το capital.gr, με το cash buffer να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για σχεδόν δύο χρόνια, δεν υπάρχει πίεση η Ελλάδα να βγει στις αγορές στο εγγύς μέλλον.

Και η UBS σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει περισσότερη βελτίωση αναμένει στα ελληνικά ομόλογα, τονίζοντας ότι θεωρεί πως πλέον η τοποθέτηση στα ελληνικά assets είναι μια ελκυστική επιλογή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X