Οικονομία

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση αναμενόταν πριν την 25η Μαρτίου, όπως είχε προαναγγείλει η «Ν». Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε τη συνέχιση της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων και μετά τη λήξη του προγράμματος PEPP για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις 31 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ ολοκληρώνει την επεξεργασία ενός σχεδίου, βάσει του οποίου θα συνεχίζει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα για χρηματοδότηση μετά τη λήξη του PEPP.

Τα μέτρα που εισήχθησαν τον Απρίλιο του 2020 για τη διευκόλυνση της της πιστοληπτικής ικανότητας στη διαθεσιμότητα εξασφαλίσεων — ειδικά εν μέσω κινδύνων που σχετίζονται με υποβαθμίσεις πιστώσεων που προκαλούνται από την κρίση του Covid-19 — θα καταργηθούν σταδιακά σε μια διαδικασία τριών σταδίων μεταξύ Ιουλίου 2022 και Μαρτίου 2024, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΚΤ σε δήλωση.

Το ελληνικό χρέος, το οποίο έχασε το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας το 2010, θα συνεχίσει να γίνεται αποδεκτό ως εγγύηση για δάνεια προς τις τράπεζες τουλάχιστον έως το τέλος του 2024. Η κίνηση ακολουθεί την απόφαση του Δεκεμβρίου της ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω επανεπενδύσεων στο πλαίσιο της πρόγραμμα έκτακτης αγοράς περιουσιακών στοιχείων, γνωστό ως PEPP.

Αφού άρχισε να αίρει το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων τον Ιούλιο, η ΕΚΤ θα καταργήσει σταδιακά τα υπόλοιπα σε δύο ακόμη στάδια — τον Ιούνιο του 2023 και τον Μάρτιο του 2024.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X