Οικονομία

Καύσιμα: Εκτόξευσαν το κέρδος τους έως και 320% αντί να μειώσουν τις τιμές!

Καύσιμα: Εκτόξευσαν το κέρδος τους έως και 320% αντί να μειώσουν τις τιμές!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι εταιρίες πετρελαιοειδών και τα πρατήρια αύξησαν το περιθώριο κέρδους τους κατά 320% για βενζίνη και 140%  πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα που παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών (παρατηρητήριο τιμών).

Αυτή είναι λοιπόν η εξήγηση, τουλάχιστον για την περασμένη εβδομάδα, γιατί οι τιμές λιανικής των καυσίμων δεν ακολούθησαν την πτωτική πορεία που αναμενόταν ως απόρροια της αποκλιμάκωσης των τιμών στις διεθνείς αγορές. Ομως, ο Αδωνις Γεωργιάδης που θέσπισε πλαφόν στα ποσοστά κέρδους δεν είδε, δεν άκουσε…

Τα περιθώρια κέρδους για πρατήρια και εταιρίες εμπορίας βρέθηκαν σε επίπεδα του παρελθόντος, όπου όμως οι συνθήκες ήταν κατά πολύ καλύτερες.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης

Την περασμένη Παρασκευή 18 Μαρτίου η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων ήταν στα 2,061 ευρώ το λίτρο, έναντι 2,099 ευρώ το λίτρο την αντίστοιχη ημέρα μία εβδομάδα πριν (11 Μαρτίου). Προκύπτει, δηλαδή, μείωση της τιμής μόλις κατά 3,8 λεπτά το λίτρο. Η τιμή διυλιστηρίου για το ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζεται μειωμένη κατά 13% ή κατά σχεδόν 12 λεπτά. Η διαφορά καλύπτεται από την εκτίναξη του περιθωρίου κέρδους για εταιρίες εμπορίας και πρατήρια, που από 0,029 ευρώ το λίτρο εκτοξεύεται στα 0,1515 ευρώ το λίτρο, άνοδος 140%.

Ο καταναλωτής έχασε στο … δρόμο περίπου 8 λεπτά ανά λίτρο.

Ακόμη πιο οφθαλμοφανής περίπτωση σημαντικής αύξησης του περιθωρίου κέρδους, προκύπτει στο πετρέλαιο κίνησης, όπου η αύξηση του περιθωρίου κέρδους για εταιρίες και πρατήρια από 0,0575 ευρώ το λίτρο απογειώνεται στα 0,2419 ευρώ το λίτρο, αύξηση 320%.

Την ίδια στιγμή η τιμή διυλιστηρίου από 1,0995 ευρώ το λίτρο στις 11 Μαρτίου, υποχωρεί στο 0,8808 ευρώ το λίτρο, πτώση 20% ή 22 λεπτά το λίτρο.

Στον καταναλωτή η μείωση ήταν μόλις 5 λεπτά, τα υπόλοιπα 17 λεπτά… χάθηκαν στην πορεία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X