Οικονομία

Κεραυνός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι πολίτες πληρώνουν τις επιδοτήσεις για το ακριβό ρεύμα

Κεραυνός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι πολίτες πληρώνουν τις επιδοτήσεις για το ακριβό ρεύμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, τομεάρχης και αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κοινή τους δήλωση ασκούν σκληρή κριτική στη συνεχιζόμενη εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ακολουθεί την πολιτική των επιδοτήσεων στους δυσθεώρητους λογαριασμούς ρεύματος αντί να λάβει σοβαρά μέτρα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων .

Όπως υπογραμμίζουν με υψηλές επιδοτήσεις από λεφτά των πολιτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει τις απλησίαστες τιμές στο ρεύμα και τις ευθύνες της για τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας. Παράλληλα, χρηματοδοτούν την ακρίβεια και αποδεικνύουν το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση, η οποία αντί να καταργήσει τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές ρεύματος και δεν παρεμβαίνει στην αισχροκέρδεια, καθώς προστατεύει τα συμφέροντα λίγων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που εξακολουθούν να σωρεύουν υπερκέρδη. 

Οι Φάμελλος και Πέρκα χαρακτήρισαν θράσος την αναφορά Σκρέκα σε «τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, η οποία εξαντλεί κάθε οικονομική δυνατότητα», επισημαίνοντας ότι οι επιδοτήσεις προέρχονται από χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, μέσω άδικων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και υπερείσπραξης φόρων από όλο το φάσμα της αγοράς.

«Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην ενεργειακή αγορά, δεν περιορίζει τα υπερκέρδη, δεν ελέγχει την αισχροκέρδεια και την αυθαιρεσία έναντι των καταναλωτών και έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο επιδοτήσεων και υπερ-εξάρτησης από το εισαγόμενο πανάκριβο και σε ανεπάρκεια φυσικό αέριο. Το μόνο επίτευγμα της κυβέρνησης είναι η ακρίβεια_Μητσοτάκη», σημειώνουν. Όσον αφορά στις χρεώσεις ΥΚΩ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι οι καταναλωτές εδώ και ένα χρόνο, έπρεπε να είχαν δει μείωση των ΥΚΩ λόγω της ολοκλήρωσης έργων διασυνδέσεων (συμπεριλαμβανομένης και της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης).

«Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έπρεπε να είχαν μειωθεί οι χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ, τις οποίες πλήρωσαν άδικα επί ένα χρόνο όλοι οι καταναλωτές δημιουργώντας υπερπλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, που στη συνέχεια τροφοδότησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», αναφέρουν στη δήλωσή τους.

Οι Φάμελλος, Πέρκα επισημαίνουν τη νέα επιβάρυνση των καταναλωτών για τη δημιουργία λογαριασμού αντιστάθμισης κινδύνου και υπογραμμίζουν ότι πολλές κατηγορίες καταναλωτών εξακολουθούν να παραμένουν ελλιπώς θωρακισμένες, όπως Δήμοι, ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, βιοτεχνίες και οι καταναλωτές μέσης τάσης.
Κουβέντα δεν είπε η κυβέρνηση και για τα υπερκέρδη των προμηθευτών ενέργειας αφού ακόμα και σήμερα δεν ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ «πόσα τελικά θεωρεί ότι είναι, πότε θα φορολογηθούν και πότε θα επιστραφούν στους καταναλωτές».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X